Beelden van Nijntje krijgen veilige plek na mishandeling

Kunstwerk van jarig Bruna-konijn van de sokkel geduwd

RUTH VAN DER KOLK

Het beroemde konijn Nijntje wekt agressie op in haar geboortestad Utrecht, waardoor het nu onder toezicht staat. Gisternacht werd een sculptuur van de Nijntje Art Parade, een creatie van ontwerper Richard Hutten, vernield. Het konijn stond bij het Centraal Museum Utrecht, en is waarschijnlijk van haar sokkel geschopt.

Edwin Jacobs, directeur van het museum, stelt dat daar veel geweld voor nodig is, omdat het beeld van polyester is. Het museum heeft aangifte gedaan.

Om ze te beschermen hebben medewerkers negen Nijntje-sculpturen in de museumtuin gezet. De tuin wordt overdag bewaakt en is 's nachts gesloten. Eén beeld staat nog op de binnenplaats van Grand Hotel Karel V.

Momenteel wordt het gemolesteerde beeld gerestaureerd. Vernielers hadden het al twee keer eerder gemunt op Nijntje. 'Superguppie xx Nijntje', het konijn dat bij de Domtoren stond, raakte al eens een oor kwijt. Dat moet volgens Jacobs ook op ruwe wijze zijn gedaan. Een ander kunstwerk was volledig beklad. Inmiddels zijn die twee konijnebeelden weer gerestaureerd.

De directeur begrijpt niet waarom mensen zo tekeergaan tegen Nijntje. "Het is toch geen Kabouter Buttplug?" De gemeente Rotterdam kreeg in 2008 kritiek om het beeld Santa Claus, dat al snel Kabouter Buttplug werd genoemd. Mensen vonden dat het kunstwerk een seksuele connotatie had. "Dán snap ik dat een beeld weerstand oproept. Maar Nijntje straalt juist positiviteit uit. Ik kan geen enkele aanleiding verzinnen waardoor mensen agressief of beledigd zouden zijn." Museumbezoekers reageren volgens hem ook verbaasd op de moedwillige vernieling.

Het blijft gissen naar de motieven voor het geweld. Ook de gemeente Utrecht heeft daar geen antwoord op. Zij ziet wel andere oorzaken van vernieling: "Kinderen willen Nijntje graag knuffelen en aanraken. Sommige mensen klimmen erop, terwijl het een kunstwerk is. Dat realiseren mensen zich misschien niet zo snel als een sculptuur in de openbare ruimte staat", aldus Mara Hoogveld, woordvoerder van de gemeente Utrecht.

De Nijntje Art Parade is ter ere van de zestigste verjaardag van Nijntje, de creatie van tekenaar en schrijver Dick Bruna. Zestig verschillende sculpturen staan verspreid over Utrecht, Den Haag, Schiphol, Valkenburg en Amsterdam. Zelfs Japan heeft er vijftien tot haar beschikking, omdat Bruna daar zo populair is. De beelden staan nu op een veilige plek. Behalve in Amsterdam, daar staan de beelden nog in de openbare ruimte.

De kunstwerken worden aan het einde van dit jaar geveild. De opbrengst van die verkoop is ten bate van Unicef.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden