Video

Beelden rokende Saoedische prinses zorgen voor veel ophef

De prinses al rokend te zien in een uitgelekt Skype-gesprek. Beeld
De prinses al rokend te zien in een uitgelekt Skype-gesprek.

De Saoedische prinses Basma bint Saoed bin Abdulaziz is betrokken bij een groot schandaal. Een aantal maanden geleden is haar laptop gehackt door criminelen. Om te voorkomen dat ze de gegevens openbaar maakten moest de prinses ruim 370,000 euro betalen. Op haar computer troffen de criminelen zeer pikante beelden aan. Althans, voor Saoedische begrippen.

Vergelijkbaar met topless foto's prinses Kate
Op de beelden is de jongste dochter van wijlen koning Saoed, die tussen 1954 en 1964 het koninkrijk regeerde en daarnaast 115 kinderen erop nahield, te zien zonder hoofddoek en een sigaret in haar mond. In het meest conservatieve land ter wereld moeten vrouwen met een hoofddoek over straat, mogen zij niet autorijden of roken, laat staan in het openbaar.

Aan de Britse krant Sunday Telegraph vertelt de 48-jarige prinses, die sinds haar jeugd in Londen woont, openhartig haar verhaal. "In Saoedi-Arabië veroorzaakt een rokende vrouw zonder hoofddoek een schandaal... Het is te vergelijken met een topless prinses Kate. Het heeft hetzelfde effect. En omdat ik een symbool ben - ik zet me in voor goede doelen, maak me hard tegen corruptie, en ik ben iemand met een gematigde islamitische boodschap - heeft dit gevolgen voor mij in Saoedi-Arabië."

De prinses en moeder van drie kinderen, weigerde echter gehoor te geven aan de dreigementen; ze besloot om de informatie zelf op internet te zetten, waardoor de afpersers niets meer om handen hadden. Basma vermoedt dat zij het slachtoffer is van politieke activisten, die erop uit zijn om leden van het koningshuis tegen elkaar uit te spelen.

Arabische Julian Assange
Op haar website schreef ze: "Ik ben bedreigd en afgeperst door een grote organisatie, die haar invloed gebruikt om mijn reputatie kapot te maken." Basma verdenkt in het bijzonder Twitteraar Majtahidd (Arabisch voor 'volhardend') dat hij achter de afpersing zit.

De Twitteraar wordt ook wel gezien als de Saoedische Julian Assange door zijn berichtgeving over de misdragingen van het decadente en uiterst repressieve koningshuis. Zo onthulde hij dat de chef van de nationale spionnendienst Moqren Bin Abdul Aziz al-Saoed - een neefje van de huidige koning - de meeste tijd dronken doorbrengt in het gezelschap van prostituees. Moqren al-Saoed zou ook nog eens gevoelige documenten over Egypte, Irak en Iran zijn kwijtgeraakt.

Goede banden koningshuis
De prinses zegt genoeg bewijs te hebben om te kunnen concluderen dat Majtahidd haar afperser is. "Het Twitteraccount is bekend in Saoedi-Arabië en de rest van het Midden-Oosten. Iedereen haalt zijn informatie er vandaan. Mujtahidd vertelt wat er werkelijk écht allemaal gebeurd in het land", aldus de prinses, die waarschijnlijk niet door had dat ze daarmee impliciet erkent dat de beschuldigingen richting het Saoedische koningshuis gegrond zijn. "De afperser vertelde me dat hij lid was van Mujtahidds netwerk. De dingen die hij allemaal zei maakte zijn verhaal geloofwaardig."

De prinses zegt dat ze binnenkort alle bewijzen tegen Mujtahidd openbaar zal maken via sociale media. Daarnaast heeft ze een computerexpert ingehuurd, die haar computer en hele huis controleert op respectievelijk verdachte software en afluisterapparatuur.

Prinses Basma zegt dat ondanks het incident zij nog steeds op goede voet staat met haar familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden