Beeld van lallende corpsballen lijkt verleden tijd

„Bij ons krijgt iedereen op de eerste dag van het ontgroeningskamp een armbandje om. Dat knipt de ontgroeningscommissie door als je je te buiten gaat aan drank en zonder bandje krijg je de rest van het kamp geen drank meer", vertelt Cyriel van Woerden van het Amsterdamse Unitas over het drankbeleid tijdens de ontgroening van nieuwe leden.

Studentenverenigingen zijn misschien bekend om hun leden die lallend over straat zwalken of brallend aan de bar hangen, maar ook studentensociëteiten hebben een alcoholbeleid. Barmedewerkers houden zeker tijdens de introductieweken in de gaten of de nieuwelingen niet te veel drinken.

„Natuurlijk mag je gewoon je drankje doen”, zegt Rianne Rijnja van de Leidse Vereniging voor Studenten Augustinus. „maar niet te veel”.

Die kans krijgen de nieuwelingen bijna niet, want tijdens de introductie worden de eerstejaars bij LVVS Augustinus om één uur naar bed gestuurd om ’fris te zijn voor de activiteiten overdag’. Rianne: „Zo’n introductie draait ook niet om het drinken, maar om de leden en de vereniging te leren kennen”.

Cyriel van Unitas denkt dat studentenverenigingen ’braver’ zijn geworden door incidenten in het verleden elders in het land. Zoals het jenever-incident in Groningen, waarbij een jaar of tien geleden een student overleed nadat met een trechter een liter jenever in zijn keel was gegoten. Unitas speelt tijdens de ’Intreeweek’ geen drankspellen: spelletjes met kaarten of dobbelstenen waarbij je een slok moet drinken als je verliest. Cyriel: „Zolang de studenten geen lid zijn, zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Voor hen gelden regels als in elke andere kroeg”.

Wie na de Intreeweek lid wil worden van Unitas moet mee op ontgroeningskamp, waar een duidelijk alcoholbeleid geldt: wie een avond te veel drinkt verprutst het voor de hele week, doordat zijn armband wordt doorgeknipt. Na het kamp worden de studenten ingedeeld bij een dispuut. „Elk dispuut levert voor zo’n ontgroening een uitgebreid plan bij de Senaat en zorgt dat de ontgroeningscommissie altijd nuchter is”, zegt Cyriel.

Bij de Groningse studentenvereniging Dizkartes gaat het ook ’vooral om de gezelligheid’. „Hier wordt niemand gedwongen alcohol te drinken en we houden goed in de gaten wie te veel drinkt. Maar we blijven natuurlijk studenten en de meeste van ons vinden het gezellig een biertje te drinken”, zegt Marloes Jongman.

Bij Dizkartes worden ook wel eens drankspelletjes gespeeld. Jongman: „Dat gebeurt gewoon, maar als iemand echt te dronken wordt, sturen we hem gewoon naar huis, zoals dat in een gewoon café ook hoort te gebeuren”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden