Beeld van Arabische filosoof onthoofd

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Onbekenden hebben in de stad Ma'arrat Numan in het noorden van Syrië een standbeeld onthoofd van een van de beroemdste klassieke Arabische dichters, Aboe Alaa Al-Ma'arri.

Ma'arri, schrijver, dichter en filosoof, leefde in de tiende en elfde eeuw. Hij schreef zeer kritisch over godsdienst, ook over de islam. Volgens sommigen was hij atheïst, volgens anderen hekelde hij vooral het misbruik van religie door machthebbers. Van hem is de uitspraak dat er twee soorten mensen zijn: mensen met hersens en zonder religie, en mensen met religie en zonder hersens. Uitspraken die zijn toegeschreven aan de profeet Mohammed noemde hij vervalsingen. Ook voor de Koran en de Bijbel had hij weinig goede woorden over.

Het is onduidelijk wie het standbeeld heeft onthoofd en waarom. De stad Ma'arrat Numan is in handen van de opstandelingen. Volgens één theorie hebben moslimextremisten van het 'Front van de overwinning' de vernieling uitgevoerd vanwege Ma'arri's atheïsme. De onthoofding zou daarmee deel uitmaken van een beeldenstorm die ook op andere plekken in de moslimwereld plaatsheeft, zoals de vernieling van heiligengraven in Tunesië. Libië en Mali en oproepen om Egyptische oudheden te verwoesten, met name de sfinx in Gize.

Volgens anderen heeft de onthoofding van Ma'arri's standbeeld geen theologische achtergrond en is de vernieling een vergissing. Strijders zouden hebben geredeneerd dat iedereen die onder het Assad-bewind een standbeeld kreeg per definitie wel een aanhanger van het regime moest zijn. Er zou daarom vorig jaar ook al een aanslag op het beeld zijn beraamd, maar toen lukte het intellectuelen de strijders ervan te overtuigen dat Ma'arri niet de opa van president Assad was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden