Beeld in de berm: Marja de Boer Lichtveld

,,Het is helemaal geen Q', zegt Marja de Boer Lichtveld. ,,Helemaal niet. Dat hebben wij er nooit in gezien. Het is een opengewerkte cirkel. Een 'Welkom in Schagen'.'

KARIN VAN MUNSTER

Zo zie je maar. Een ontwerp dat door de kunstenaars zelf wordt omschreven als 'een open cirkelvorm met een dynamische bekroning', wordt door een oneerbiedige voorbijganger als een Q gezien.

Hoe dan ook, de gemeente Schagen wilde een monumentaal kunstwerk. Er kwam een openbare inschrijving, en uit de vele inzendingen werden drie kunstenaars gekozen die opdracht kregen tot een schetsontwerp. Van die drie, werd het idee van het kunstenaarsduo De Boer Lichtveld ten slotte uitgevoerd.

De plaatstalen cirkel van zo'n acht meter hoog staat langs de Provinciale weg, bij de ingang naar een bedrijventerrein. Aan de andere kant van de weg is een weids Hollands landschap met een horizon waartegen zich slechts een torenspits en een boerderij aftekenen. Het beeld is geplaatst op een terp, die de kunstenaars hebben opgeworpen om aan te sluiten bij de historische omgeving: boerderijen in dit gebied werden vroeger allemaal op een terp gebouwd. Boven op de cirkel bevindt zich een soort schicht, door de kunstenaars zelf omschreven als 'slank, dynamisch, rond en scherp, vliegend en uitnodigend, wijzend in de richting van Schagen'.

,,Het beeld is dynamisch', legt Marja de Boer Lichtveld uit, ,,omdat, als je erlangs rijdt, de cirkel zich opent en sluit als een diafragma. Als je op het punt bent dat je er pal doorheen kijkt, dan zie je daarachter het centrum van Schagen liggen. Zo hebben wij dat uitgekiend.'

Het kunstenaarsechtpaar De Boer Lichtveld maakt al zo'n dertig jaar gezamenlijk werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden