Beeld in de berm: Henk Visch

Was dat nu een benzinepomp, of wat was het? Het leken ook wel drie betonnen grafzerkjes, beschenen door het licht van een ouderwetse lantaarnpaal. Henk Visch hoopt dat voorbijgangers, n de drie seconden dat ze langs zijn beeld zijn gesneld, zich nog lang zullen afvragen wat ze nu eigenlijk hebben gezien.

Het idee is: over honderd jaar zijn er geen benzinestations meer, want dan rijden auto's op water of op zonne-energie. Maar dan is dit beeld er nog wel, en kunnen mensen zeggen: 'Kijk, dat was nou een benzinepomp'.

Eigenlijk is het beeld nú al een monument, want zó bestaan ze niet meer. Er is er nog eentje aan de Apeldoornse weg in Arnhem, in 1957 ontworpen door de architect Ravenstein. Een oerpomp. Toen beeldhouwer Henk Visch een archief van dit soort oude benzinestations bestudeerde, ontdekte hij dat ze een soort petvorm hadden, een pet met een klep. Die vorm heeft ook zijn beeld. En verder is het een stuk kleiner dan een werkelijk benzinestation. ,,Zeventig procent', zegt Visch. ,,Want dan is de indentificatie niet fysiek, maar denkbeeldig. Als iets net te klein is, dan wordt het meer iets wat je je herinnert.'

Vlak achter het beeld loopt een landweg waardoor je vlakbij het beeld kunt komen. Dat is de moeite waard. Je loopt langs een houtwal van elzen en beuken. Het ruikt er naar gras en je hoort vogels. Van zo dichtbij heeft het beeld van Visch iets liefs, iets kwetsbaars ook, tegen die achtergrond van langsscheurende vrachtwagens. Vanaf hier zie je details die de automobilist ontgaan. Een ingekerfd raam bijvoorbeeld, en een deur. De lantaarnpaal ziet er rafelig uit, alsof hij is getekend met een grove pen. Even verderop staat een hoge paal met zonnecellen, die ervoor zorgen dat de lantaarn 's avonds gaat branden. Nu zie je ook dat het beeld niet gemaakt is van beton, maar van brons.

,,Ik wilde nadrukkelijk een sculptuur maken', zegt Visch. ,,Geen architectuur. Geen gebouwtje, maar een beeld. Daarom heb ik geen beton gebruikt. Want het cliché is: een beeld is van brons.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden