Beeld in de berm: Ad Dekkers

Het was zo'n mooi plan. Waren de twee cirkels van kunstenaar Ad Dekkers niet sprekend twee trouwringen? En zou het dan niet leuk zijn om ze voor de gelegenheid van een laagje goudverf te voorzien? Of ze desnoods goudgeel uit te lichten? Bij de gemeente Gouda waren ze ervan overtuigd dat niets een dergelijke royale viering in de weg zou staan. Rijkswaterstaat oordeelde anders. Te gevaarlijk. Weerkaatsing van het licht zou automobilisten kunnen afleiden of verblinden. En dus blijven de ringen van Dekkers ook op 2-2-2002 gewoon twee cirkels.

Dat het beeld van Dekkers al dertig jaar oud is, zou je niet zeggen. Hoewel cirkels tijdloos zijn, moet een abstract kunstwerk van dit formaat destijds toch voor opschudding hebben gezorgd.

Dekkers maakte het beeld in opdracht van aannemingsmaatschappij Nederhorst, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. Het reusachtige beeld werd naast het kantoor geplaatst, maar moest na verloop van tijd verdwijnen omdat de parkeerplaats werd uitgebreid. Het bedrijf besloot het kunstwerk te schenken aan de gemeente Gouda, die er in samenwerking met kunstenaar Peter Struycken een goede plek voor heeft gezocht. In 1998 vonden de 35 ton wegende cirkels hun nieuwe bestemming langs de A12, waar ze al vanaf grote afstand zichtbaar zijn. Peter Struycken herinnert zich hoe blij Ad Dekkers indertijd met de opdracht was. Brood op de plank ten eerste, maar ook erkenning. Vanuit onverwachte hoek kreeg zijn ingetogen vorm van kunst ineens een soort publieke waardering.

De artistieke wereld van Dekkers was die van de geometrie. Cirkels, driehoeken en vierkanten werden door Dekkers op een bijna filosofische manier ontleed: hoe kun je laten zien dat ook een cirkel een begin en een einde heeft, bijvoorbeeld? Volgens Struycken is het mooie van het beeld langs de A12 dat de 'twee in elkaar geschoven nullen' een nieuwe, verrassende vorm opleveren, terwijl je toch meteen ziet uit welke twee delen het bestaat. Struycken: ,,Maar het geheel is duidelijk meer dan de som van de afzonderlijke delen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden