Beeld enige Nederlandse paus onthuld

Paus Adrianus VI Beeld Wikimedia
Paus Adrianus VIBeeld Wikimedia

In Utrecht is donderdag een beeld onthuld van Paus Adrianus VI, de eerste en enige paus van Nederland. Het bronzen beeld van kunstenaar Anno Dijkstra staat op Pausdam. Burgemeester Jan van Zanen verrichtte de onthulling.

anp

Adrianus Florisz (1459-1523) was hoogleraar theologie in Leuven, leermeester van de jonge machthebber Karel V, diens regent in Spanje en van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523 de eerste Nederlandse paus. Hij streefde naar een sobere en rechtvaardige kerk en hij was de eerste die publiekelijk misstanden in de kerk erkende, een daad die pas vijf eeuwen later gevolgd zou worden door paus Johannes Paulus II.

Adrianus geldt als een invloedrijke Utrechter, maar de domstad had tot nu toe geen opvallend beeld of gedenkteken dat naar hem verwijst. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht schonk het beeld aan de stad ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het fonds. Hiervoor werd samengewerkt met de Vereniging Oud-Utrecht.

Wijs en rechtvaardig
"Adrianus gold als een wijs, eerlijk en rechtvaardig man die zijn hele leven verbonden zou blijven met zijn geboortestad", zegt de initiatiefnemer. Een jury koos begin dit jaar uit 69 kandidaten drie kunstenaars, die de opdracht kregen een schetsontwerp uit te werken.

Dijkstra, die de opdracht kreeg, maakte een 3 meter hoog beeld waarbij Adrianus op een klassieke sokkel staat. Hij draagt een sobere mantel en heeft in zijn linkerhand een eenvoudige stok. Een portret dat schilder Jan van Scorel in 1523 maakte van de paus, stond model voor het gezicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden