Beeklaan is kapot van laffe daad

Bij overval vermoorde winkelier was betrokken bij de buurt en zijn branche

"We waren net een jaar bezig met ons allen, onder wie Ruud Stratmann, om hier in de Beeklaan elkaar weer op te zoeken, elkaar weer te ontmoeten. Het is onbestaanbaar dat door zo'n laffe daad van een stel slappelingen dat niet meer kan", zei bestuurslid G. Paardekooper van de ondernemersvereniging in de Haagse Beeklaan gisteravond tijdens de herdenking van de een dag eerder vermoorde juwelier Ruud Stratmann (46). In het kleine, maar volle Dialooghuis waren bewoners en ondernemers uit de Beeklaan aanwezig.

Deze recente overval staat nog niet tussen de officiële politiecijfers. In de afgelopen jaren is het aantal overvallen op juweliers gestegen. Volgens de landelijke politiecijfers waren het er in 2008 62, in 2009 67, in 2010 73 en in 2011 steeg het aantal overvallen verder naar 86. In de eerste drie maanden van 2011 waren het er al 32. In het eerste kwartaal van dit jaar hadden er achttien plaats.

Juwelier Lapidee is lid van de Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie waar ruim 60 procent van de juweliers en edelsmeden lid van is. Samen vertegenwoordigen zij 80 procent van de landelijke omzet. Stratmann stond ook daar bekend als een 'hardwerkende ondernemer', zegt secretaris Theo Vermeulen. Hij krijgt sinds gisteren allerlei reacties van leden die hun medeleven betuigen en die vragen hebben. "Maar bang zijn ze niet, want onze leden hebben goed beveiligde zaken."

Verzekeringsmaatschappijen stellen volgens Vermeulen hoge eisen die de juwelier of edelsmid niet zomaar aan zijn laars kan lappen. Maar dat is allemaal relatief, want een overval helemaal voorkomen kan gewoon niet. Stratmanns dood is daar het bewijs van.

De politie zegt dat de daders nog steeds spoorloos zijn. Een ambtenaar van de afdeling openbare orde en veiligheid van de gemeente Den Haag herhaalde tijdens de herdenking de woorden van burgemeester Jozias van Aartsen, dat het om een 'laffe daad' gaat. De burgemeester is 'helemaal van de kaart'. Via de ambtenaar wilde Van Aartsen zijn betrokkenheid kenbaar maken. Twee politiemensen van bureau Segbroek waren er ook bij: "Alle inspanningen die nodig zijn, zullen worden gedaan om de daders te arresteren".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden