Beef chimichurri

Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:
Knorr Argentijnse Beef chimichurri

Rijstmix met aardappel: Rijst, aardappel 11%, zout, tomaat, olijfolie, zwarte peper, aroma, plantaardig vet, gistextract, dextrose.

Sausmix: Maltodextrine, zout, suiker, appel, peterselie, cayennepeper, ui, bieslook, zwarte peper, tomatenpuree, oregano, olijfolie, citroensap, aardappelzetmeel, aroma, plantaardig vet, gistextract, dextrose.

Marinademix: Zout, suiker, aroma, maltodextrine, ui, cayennepeper, citroensap, peterselie, olijfolie, rookaroma, plantaardig vet, dextrose.

Amandelstukjes: Amandel.

Zelf toevoegen: Biefstuk, paprika, peultjes, crème fraîche, water, olie.

Of: een poging om pakjesverslaafden tegemoet te komen
Soms bekruipt mij de vrees dat er een onoverbrugbare kloof is tussen mij en mijn lezers. Ik probeer u van pakjes en zakjes af te houden, terwijl u die juist heerlijk vindt. Het meest frappante voorbeeld is Beef chimichurri. Al sinds de commercial met Geer en Goor heb ik een aversie tegen dit pakje, maar hele hordes zijn er kennelijk dol op: week in, week uit krijg ik verzoekjes om dit product eens te tackelen. Weliswaar heb ik ooit dapper zo'n pakje gekocht, maar dat stond vervolgens te verstoffen in mijn voorraadkast omdat ik me er maar niet toe kon zetten. Gelukkig blijft dit soort spul jaren goed. Nu vanaf volgende week tijdelijk alles anders wordt in deze rubriek, moest het er maar eens van komen. Mijn vriendin Sol uit Uruguay heeft een keer de échte versie voor me gemaakt: houtgeroosterde biefstuk met een aromatische, zure kruidensaus die het vlees heerlijk oppept. Maar wat is het volgens Knorr? Een zoet-zoute wokschotel van reepjes biefstuk gemarineerd in rookaroma, gelardeerd met vrolijke groene peultjes en dito ruitjes rode paprika, minispikkeltjes amandel en een bremzout groen sausje. Oh, en ook nog rijst met volstrekt smakeloze flinters aardappel waar je om onduidelijke redenen een bekertje crème fraîche doorheen moet roeren. Om met mijn Volkskrant-collega Onno Kleyn te spreken: een typisch hatsekidee-gerecht. Waarom eten mensen dit? Hoe kan dit een familiefavoriet zijn? Wat weer leidt tot de nederige vraag: wie ben ik als nuffige culimevrouw om diegenen hun plezier te ontzeggen? Enfin. Ik heb een poging gewaagd die Zuid-Amerikanen beslist niet zullen pikken, maar die pakjesverslaafden hopelijk tegemoetkomt.

Zelf chimichurri maken?
Nodig voor 2-3 personen:

350 g biefstuk

250 g peultjes

1 rode paprika

200 g rijst

25 g gehakte amandelen of pijnboompitten

75 ml olijfolie

75 ml rode wijnazijn

3 knoflooktenen

2 sjalotjes

handje verse peterselie

evt. handje verse basilicum

1 eetl gedroogde oregano

¿ theel chilivlokken (uit een molentje)

1 theel komijnpoeder

1 kneepje citroensap

Chimichurri: Doe in een jampot 2 uitgeperste knoflooktenen, 1 fijngehakte sjalot, ¿ theelepels gemalen chilivlokken, fijngehakte peterselie en als u heeft basilicum, oregano, de rest van de olijfolie en de azijn, plus zout en peper. Schud door elkaar en laat liefst een nachtje staan voor meer smaak.

Vleesmarinade: Mix in een kom 1 uitgeperste knoflookteen, 1 fijngehakte sjalot, ¿ theelepels gemalen chilivlokken, komijn, 2 lepels olie, citroensap, zout en peper. Snij de biefstuk in reepjes en schep erdoor. Laat 1 uur afgedekt, een paar uur is nog lekkerder, maar dan wel in de koelkast. Laat altijd voor het bakken weer op kamertemperatuur komen.

Bereiden: Kook de rijst gaar. Was intussen de peultjes en snij de paprika in reepjes. Rooster de amandelen of pijnboompitten al omscheppend goudbruin in een hapjespan of wok zonder olie. Schep eruit. Doe de biefstukreepjes erin en roerbak 1 minuut op hoog vuur. Voeg peultjes en paprika toe en bak 2 minuten mee. Strooi de nootjes erover en serveer de rijst en de chimichurri-saus apart.

Tips
Geen zin in snijden? Maak de chimichurri met de staafmixer.

Proef de saus voor het serveren. Te flauw? Zout en/of chilivlokken erbij. Te zuur? Olie of snufje suiker erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden