Bedrijven willen meer doen tegen ontbossing

Brandende bossen op het Indonesische eiland Sumatra. Elk jaar opnieuw worden hier grote delen bos platgebrand om land vrij te maken voor landbouw, vaak palmolieplantages. De branden zorgen naast ontbossing ook voor intense luchtvervuiling in Indonesië en omringende landen. Beeld Getty Images
Brandende bossen op het Indonesische eiland Sumatra. Elk jaar opnieuw worden hier grote delen bos platgebrand om land vrij te maken voor landbouw, vaak palmolieplantages. De branden zorgen naast ontbossing ook voor intense luchtvervuiling in Indonesië en omringende landen.Beeld Getty Images

Het Brits-Nederlandse Unilever en de kledingketen Marks & Spencer willen meer doen om de  wereldwijde ontbossing tegen gaan. Ze hebben gisteren tijdens de VN-klimaattop in Parijs een overeenkomst getekend waarin ze zich verplichten tot de grootschaliger inkoop van duurzame grondstoffen, zoals palmolie, vlees, papier, cacao.

Van de palmolie op de wereldmarkt, een veelgebruikte grondstof in de voedingsmiddelenindustrie, wordt nu nog maar een vijfde duurzaam geteeld. Voor palmolieproduktie worden in tal van landen op grote schaal tropische bossen gekapt. Het tegengaan van ontbossing is een belangrijk thema tijdens de 21ste klimaattop. De houtkap draagt fors bij aan toename van het broeikasgas-probleem.

In conferentiezalen in Parijs is gisteren urenlang gepraat over oplossingen tegen ontbossing. Unilever en Marks & Spencer willen landen die een effectief beleid voeren tegen ontbossing belonen. ,,We hebben geleerd dat we het alleen niet redden met ons streven naar duurzame inkoop. We zullen meer moeten samenwerken'', aldus Mark Bolland, topman van Marks & Spencer. Bolland zei dat consumenten steeds vaker vragen om duurzaam geproduceerde producten.

"We hebben geleerd dat we het alleen niet redden met ons streven naar duurzame inkoop. We zullen meer moeten samenwerken'', aldus Mark Bolland, topman van Marks & Spencer en vice-voorzitter van het CGF. Bolland zei dat consumenten steeds vaker vragen om duurzaam geproduceerde producten.

Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd twaalf miljoen hectare aan bossen. Soms worden ze opzettelijk in brand gestoken, zoals in Indonesië (zie kader), om uitbreiding van landbouwgronden mogelijk te maken.

Rook van de branden verduistert de zon in Sumatra. Beeld reuters
Rook van de branden verduistert de zon in Sumatra.Beeld reuters

Ook in Afrika is ontbossing een groeiend probleem. In Ivoorkust is ongeveer tien miljoen hectare aan bos inmiddels gekapt en tot landbouwgrond omgevormd voor palmolie, cacao en koffie. Het zijn belangrijke exportproducten voor het land.

Ivoorkust probeert de kap tegen te gaan door betere produktiemethoden te introduceren op de landbouwgronden (betere zaden, betere kunstmesten, beter waterbeheer). Het land heeft als regel gesteld dat voor iedere extra hectare houtkap er één hectare nieuw bos moet worden aangeplant. Het bedrijf Mondelez Europa, de grootste chocoladefabrikant ter wereld, heeft 400 miljoen dollar geïnvesteerd in zes landen in de Afrikaanse regio voor om betere landbouwtechnieken te introduceren.

Vier Nederlandse bedirjven, Eneco, Essent, Desso en FMO maakten gisteren bekend dat zij gaan investeren in bosbescherming in Peru. De bedrijven ondersteunen in Peru het REDD+ project van de Verenigde Naties, dat de lokale bevolking helpt duurzame cacao plantages aan te leggen.

Maar inheemse volken uit Zuid-Amerika lieten gisteren in Parijs tijdens een persconferentie scherpe kritiek horen op het REDD+ systeem. Volgens hen is de bevolking alleen maar slechter af met het project en is REDD+ vooral bedoeld om de winsten van bedrijven veilig te stellen.

Vruchten van de oliepalm. Beeld REUTERS
Vruchten van de oliepalm.Beeld REUTERS

Greenpeace: Indonesië meldt niet alle ontbossing

Volgens Greenpeace heeft Indonesië voorafgaand aan de VN-klimaattop geen volledige gegevens aangeleverd over de gevolgen van de ontbossing in het land. Vrijwel alle landen die in Parijs meepraten hebben een opgave gedaan van de maatregelen die ze willen nemen om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken. Door de omvang van de ontbossing rooskleuriger voor te stellen, zou Indonesië een te lage bijdrage aan CO2-uitstoot hebben opgegeven. De milieuorganisatie stelt in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd, dat het land 10 miljoen hectare gekapt tropisch bos niet heeft gemeld. Greenpeace heeft uitgerekend dat Indonesië sinds 1990 een gebied ter grootte van Duitsland heeft gekapt. Dat is 31 miljoen hectare. Nog eens 45 miljoen hectare staat op de nominatie voor kap. Indonesië heeft nog niet op het rapport gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden