Bedrijven werken samen aan ’slimme’ energie

De subsidiepot voor particulieren om zonnepanelen op het dak te zetten, is altijd erg snel leeg. Stichting Urgenda doet er wat aan: het maakt de panelen gewoon een stuk goedkoper. (Trouw) Beeld Lex van Lieshout
De subsidiepot voor particulieren om zonnepanelen op het dak te zetten, is altijd erg snel leeg. Stichting Urgenda doet er wat aan: het maakt de panelen gewoon een stuk goedkoper. (Trouw)Beeld Lex van Lieshout

Een groep grote bedrijven, waaronder energieleveranciers als Essent en Eneco maar ook de Rabobank en Philips, wil de energievoorzieining in Nederland de komende jaren 'slimmer' maken.

Op verscheidene plaatsen in het land gaan ze experimenteren met een ’intelligent’ energienet, dat gebruik maakt van wind- en zonne-energie en energiebronnen als kolen en gas, zo maakte het energiekennisbedrijf Kema vandaag bekend.

Het energieproject borduurt voort op een proefproject in het Groningse Hoogkerk. De komende tijd worden vijfduizend huishoudens en bedrijven op tien locaties geselecteerd die aan het nieuwe project gaan meewerken.

Op dit moment zijn 23 bedrijven uit verschillende branches bij het Smart Energy Collective aangesloten, waaronder ook automatiseerders als IBM en Imtech en netwerkbedrijven als TenneT en Liander. Ze willen een bijdrage leveren aan het halen van een doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2035. Dat getal komt uit een onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De EU wil echter al 20 procent in 2020, waarbij Nederland dan nog 'slechts' 14 procent duurzame energie hoeft te hebben. Onduidelijk is of het Smart Energy Collective ook die Europese en Nederlandse normen haalbaar acht.

Het nieuwe energiecollectief heeft het nadrukkelijk over de noodzaak van een slim energienetwerk, maar rept met geen woord over slimme meters. De energiesector wil die slimme meters invoeren en hanteert daarbij als argument onder meer dat die nodig zullen zijn om later een slim energienet te kunnen ontwikkelen. Bij een groeiende groep consumenten ontstaat echter weerzin tegen die slimme meters omdat ze de privacy van de gebruikers aantasten. Een wettelijke verplichting om de slimme meter in huis te accepteren, waar de Tweede Kamer mee had ingestemd, is door de Eerste Kamer van tafel geveegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden