Bedrijven vergoeden collegegeld technici

Een aantal bedrijven in de regio Delfzijl neemt de opleidingskosten van studenten voor hun rekening. Vanaf het nieuwe studiejaar betalen zij de opleiding Allround Operationeel Technicus (AOT).

De vraag naar breed inzetbare technici in Delfzijl en omstreken is zo groot, dat het bedrijfsleven zonder directe tegenprestatie de collegegelden van studenten vergoedt. Een afgestudeerde AOT'er wordt niet verplicht aan de slag te gaan bij een van de geldschieters.

Initiatiefnemer is Nuon. Het energieconcern begint binnenkort met de bouw van een grote energiecentrale in de Eemshaven. De centrale moet in 2011 in gebruik worden genomen. Nuon voorziet nu al een tekort aan technici. Het energieconcern trekt daarom samen op met AkzoNobel, Electrabel, Teijin Aramid en Stork om te zorgen dat er straks voldoende nieuwe technici zijn.

De mbo-opleiding AOT aan het Noorderpoort College in Delfzijl leidt de toekomstige techneuten op. Leerlingen die zich aanmelden voor de vierjarige studie krijgen hun collegegeld en studieboeken betaald en als ’extraatje’ een ov-jaarkaart en een laptop. De totale kosten bedragen ongeveer 10.000 euro per leerling. Teamleider Siep Kuipers van het college: „AOT is de breedste technische opleiding die er bestaat. Het zijn mensen die straks zowel kunnen sleutelen als een bedrijfproces aansturen. Ze hebben echt gouden handjes.”

De bedrijven selecteren samen met de school de kandidaten. Een van de voorwaarden is dat de studenten stage lopen bij de betrokken bedrijven. „Op dit moment vissen alle bedrijven in deze regio in dezelfde vijver”, zegt Ben Ensink van Stork Industry Services Noord-Oost. „Die vijver moet groter worden. Als je geen personeel hebt, moet je ze maken.” Dat de studenten na hun afstuderen misschien wel vertrekken uit de regio schrikt Ensink niet af. „Je moet je als bedrijf zo uitdagend mogelijk presenteren. Stagiairs moeten denken: daar wil ik graag werken. Je moet ze boeien en binden.”

Giny Bolhuis van Teijin Aramid vindt dat een verplichte verbintenis geen optie is. „Ik weet namelijk zeker dat afgestudeerde AOT'ers bij de deelnemende bedrijven komen te werken.”

Het onderwijs op het Noorderpoort College zal niet veel veranderen, zegt Kuipers. „Wel zal de samenwerking met het bedrijfsleven intensiever worden. Zo gaan onze docenten stage lopen bij die bedrijven. Daarmee blijven ze op de hoogte van de nieuwste apparatuur en technologieën. Het plan is dat deskundigen gastcolleges geven. Ook hopen we gebruik te gaan maken van studiematerialen die we zelf niet kunnen aanschaffen.”

In september beginnen 24 eerstejaars met de nieuwe opleiding. „Dat lijkt niet veel”, zegt Kuipers. „Maar het is de bedoeling dat we groeien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden