Bedrijven ruilen medicijnen
Farmaconcerns Novartis en Glaxo Smith Kline wisselen geneesmiddelen en vaccins uit
Twee grote farmaconcerns, Novartis en Glaxo SmithKline (GSK), gaan zich verder specialiseren en sloten daarom een bijzondere deal. Novartis neemt de kanker-medicijnen van GSK over terwijl GSK bijna de hele vaccinafdeling van Novartis koopt. Ook voegen de concerns hun huis-, tuin- en keukenmedicijnen én hun producten voor persoonlijke verzorging, zoals tandpasta, samen.
Fusies en overnames zijn al decennia schering en inslag in de farmawereld. Meestal koopt een groot concern een (iets) kleinere branchegenoot. Zo'n overname komt er misschien weer aan: het Amerikaanse Pfizer lonkt naar het Brits-Zweedse AstraZeneca en zou daar 100 miljard dollar (circa 70 miljard euro) voor willen betalen. Nog zo'n overnamepoging begon gisteren: het Canadese Valeant deed een bod van 33 miljard euro op Allergan, producent van het anti-rimpelmiddel botox.
Het Zwitserse Novartis en het Britse GSK zijn zelf producten van fusies en overnames en doen het nu anders. De medicijnen tegen kanker van GSK gaan voor ruim 10 miljard euro naar Novartis. Het Zwitserse concern maakt al een serie middelen tegen diverse kankersoorten, waaronder Glivec. Dat middel leverde vorig jaar ruim 3,3 miljard euro aan inkomsten op. Novartis heeft nog een paar billionsellers tegen kanker in huis. Als de medicijnen die GSK ontwikkelt, succesvol zijn, maakt Novartis nog eens ruim 1 miljard over aan het Britse bedrijf.
De vaccins van Novartis gaan voor 3,5 miljard euro naar GSK. Dat bedrag kan oplopen naar een kleine 5 miljard. Glaxo was al de grootste vaccinproducent ter wereld en vergroot zijn marktaandeel op dat gebied door de aankoop naar bijna 30 procent. GSK maakt onder meer vaccins tegen dtp, hepatitis a en b, en griep. GSK wil zich specialiseren op vier gebieden: ziektes van de luchtwegen, hiv, vaccins en consumentenproducten.
Volgens beide bedrijven worden zowel hun aandeelhouders als hun afnemers beter van de hele operatie. GSK keert een deel van de opbrengst van de verkoop (3 miljard euro) uit aan zijn aandeelhouders. De bedrijven becijferen dat hun deal op termijn jaarlijks 700 miljoen euro aan besparingen zal opleveren. Hoeveel arbeidsplaatsen er verloren gaan, is nog onbekend. Of de koppelverkoop uiteindelijk leidt tot betere medicijnen en vaccins is twijfelachtig. Farmaconcerns streven er vooral naar om op deelgebieden, zoals kankermedicatie of vaccins, de grootste, of een na grootste te worden.
In de nieuwe joint-venture met huis-, tuin- en keukenmedicijnen zitten producten als de pijnstillers Panadol en Excedrin, de neusspray Otrivin, de tandpasta's Aquafresh en Sensodyne en de stop-met-rokenmiddelen Nicorette en Nicotinell. Het nieuwe bedrijf, dat ressorteert onder GSK, is met een omzet van circa 8 miljard euro na Johnson & Johnson het grootste op zijn gebied.
Novartis verkocht nog een bedrijfsonderdeel. Zijn diergeneesmiddelen gaan naar het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly, vooral bekend van het antidepressivum Prozac.
undefined