Bedrijven moeten verkeersboete personeel betalen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en instellingen moeten opdraaien voor snelheidsboetes door hun werknemers als het personeel niet met opzet te snel reed. Dat concludeert vakbond Abvakabo FNV maandag uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof vernietigde vorige week een uitspraak van de kantonrechter. Die viel eerder in het voordeel van gedaagde TPG uit. Het gerechtshof stelt dat het postbedrijf in 2003 ten onrechte een boete heeft verhaald op een TPG-chauffeur.

Volgens het hof was er geen sprake van opzet of bewust roekeloos gedrag, omdat de medewerker net boven de maximumsnelheid reed. De man krijgt nu het boetegeld van 56 euro terug.

Grote gevolgen

De man kreeg het boetegeld voor twee overtredingen in 2002. Een keer reed hij 4 kilometer per uur te hard, vervolgens zat hij 6 kilometer per uur boven de maximumsnelheid. ,,In zijn algemeenheid zal er bij een overtreding van de maximumsnelheid tot 10 kilometer per uur geen sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid'', motiveert de rechter.

Voor een derde overtreding later dat jaar moet de TPG-chauffeur wel opdraaien, vindt de rechter. Hij reed toen 11 kilometer per uur te snel.

Abvakabo FNV noemt de uitspraak belangrijk. ,,Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor werkgevers. Ik denk aan bijvoorbeeld buschauffeurs, maar eigenlijk gaat het op voor alle werknemers die rondrijden in een auto waarvan het kenteken op naam van de werkgever staat'', aldus advocaat Arno van Deuzen van de vakbond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden