Bedrijven Moerdijk zijn al weer aan het werk

Reym, een dochterbedrijf van afvalverwerker ATM, verzamelt vervuild sloot- en bluswater en slaat het op in tanks. Vieze sloten worden uitgebaggerd. (FOTO'S WERRY CRONE ) Beeld
Reym, een dochterbedrijf van afvalverwerker ATM, verzamelt vervuild sloot- en bluswater en slaat het op in tanks. Vieze sloten worden uitgebaggerd. (FOTO'S WERRY CRONE )

amsterdam – - Buurbedrijven van Chemie-Pack hebben schade opgelopen doordat de brand oversloeg, door vervuiling en door ze tijdelijk moesten sluiten. Inclusief het volledig verwoeste chemiebedrijf zelf loopt de schade in de tientallen miljoenen euro’s, volgens een ruwe schatting van een van de betrokken schade-experts.

Wilma van Meteren

De ’buren’ zelf zijn nog niet toe aan een echte inventarisatie, Het vuur sloeg over naar Wärtsilä, specialist in reserve-onderdelen voor tweetaktmotoren. Vanuit een tijdelijk kantoor, elders in Moerdijk, wordt het werk voortgezet. „De vraag van onze klanten kunnen we gelukkig opvangen via onze warehouses in Azië en Europa” , vertelt Ger van Doorn.

Op het getroffen industriegebied worden met grote vaart grond, sloten, riool, kade en insteekhaven aangepakt om te voorkomen dat de vervuiling in het grondwater terechtkomt. Door de wind zijn bluswater en mogelijk giftige stoffen vooral bij de noorderburen van Chemie-Pack terechtgekomen.

Het geluk wil dat aan het eind van de Vlasweg Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) zit. De afvalstoffenverwerker, die als eerste met de eigen bedrijfsbrandweer in het geweer kwam, sloeg in overleg met de autoriteiten ’uit maatschappelijke verantwoordelijkheid’ verontreinigd blus-, sloot- en rioolwater op, vertelt Jacques de Jong. „Het gaat inmiddels om een enorme hoeveelheid van 31.000 ton, tot in schepen toe.” Ook vervuilde grond neemt het bedrijf in.

Dagelijks, ook in het weekeinde, wordt er met de autoriteiten overlegd. Morgen hoopt ATM met hen knopen door te hakken wat er met het water en de grond moet gebeuren. „Verder is het bijna weer business as usual behalve dat we met veel vrachtwagens dagelijks door het getroffen gebied moeten. Het verkeer moet worden geregeld.”

Ook Martens en Van Oord, specialist in grondwerken, dat zelf bouwde aan de uitbreiding van het Moerdijkse industriegebied, voelt de naweeën. Het bedrijf deelt een terrein met zijn halve dochter OBM, een overslagbedrijf. Hoewel een gedeelte van de grond nog moet worden schoongemaakt, wordt er weer gewoon gewerkt, zegt directeur Teus van Oord.

„Ons zand en grind, dat van Moerdijk naar allerlei werken gaat, bleek gelukkig helemaal schoon.” Bij de aanbesteding door Rijkswaterstaat won het bedrijf de opdracht om de bodem van de noordelijke insteekhaven schoon te maken. Die klus moet vrijdag geklaard zijn en dan kunnen schepen er weer terecht.

Naast de kritiek dat er geen scenario klaarligt voor dit soort calamiteiten, klinkt bij de bedrijven ook lof. Het Havenschap Moerdijk heeft ervoor gezorgd dat de problemen voor hen zoveel mogelijk werden beperkt.

Anderhalve dag na de brand konden ze daardoor weer opstarten. Zoals Tetra Pak, dat verpakkingen maakt voor frisdranken en melk, en dat schade leed door verloren productietijd. Om klanten en leveranciers zo goed mogelijk te informeren, formeerde het een team. „Dat is enkele dagen operationeel geweest”, zegt Joost Bakx.

Ook Namascor, een dochter van Tata Steel, waar 65 mensen rollen staal tot plaatstaal verwerken voor de auto-industrie en scheepsbouw, was snel weer volledig operationeel. „Maar de achterstand kunnen we niet inhalen”, zegt René de Koeijer, manager van de productieploegen.

Bij Namascor en de andere buren overheerst vooral de opluchting dat op eigen gezag het personeel heel snel is geëvacueerd. Daardoor is schade voor hun gezondheid beperkt gebleven.

„Het managementteam besloot met de bedrijfshulpverleners om de werknemers onmiddellijk te evacueren. „Dat is een heel goede beslissing geweest, zeker achteraf”, oordeelt De Koeijer.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden