Bedrijven komen met duurzaam beton

Uitstoot bij de productie kan een kwart lager dan nu

Om te zorgen dat beton voortaan duurzamer wordt geproduceerd, willen bedrijven in deze branche een nationaal Betonakkoord sluiten, naar analogie van het Energieakkoord. De bedrijven hebben daar gisteren mee ingestemd. De afspraken moeten de uitstoot van CO2 omlaag brengen, hergebruik stimuleren en oog hebben voor biodiversiteit.

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw kan 'groen beton' een bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen. De CO2-uitstoot kan tussen de 500.000 en 600.000 ton per jaar lager zonder dat de sector financieel in gevaar komt, berekent het EIB. Als er daarnaast nog steun komt voor een aantal nieuwe vondsten, zoals beton met een ander bindmiddel dan cement, kan de besparing oplopen tot een kwart van de huidige CO2-uitstoot. Die prestatie is vergelijkbaar met ruim 4 procent van de doelstelling van het Energieakkoord.

De komende maanden moet de sector concrete afspraken maken. "Die moeten realistisch zijn", stelt Stefan van Uffelen, voorzitter van het MVO Netwerk Beton, dat de trekker is van het akkoord. "We willen geen Volkswagenachtige toestanden. De sector moet het wel kunnen waarmaken." Hij streeft naar bindende afspraken voor de komende vijftien jaar.

Vorig jaar liep de zogeheten Green Deal Beton af, na vier jaar. Daarin beloofde de sector om beton te verduurzamen, door bijvoorbeeld meer betonafval te recyclen.

Die afspraken waren vrijwillig en zijn deels niet gehaald. Het Betonakkoord moet minder vrijblijvend worden. Van Uffelen: "Ook grote opdrachtgevers als Rijkswaterstaat en ProRail waren gisteren bij de stemming en juichen de komst van een Betonakkoord toe."

DE VERDIEPING 10|11

Beton moet en kan groener

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden