'Bedrijven houden zich niet aan meldingsplicht'

(Novum) - Een groot deel van de bedrijven in de financiële sector van Suriname houdt zich niet aan de meldingsplicht voor ongebruikelijke transacties. Dit zegt de Surinaamse minister van justitie en politie Chandrikapersad Santokhi dinsdag in de krant Waterkant. Van de ongeveer twintig betrokken Surinaamse bedrijven zijn er volgens hem zeker tien die de wet negeren. Suriname staat in de top vijf van landen met verdachte geldstromen.

Melding bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties moet in Suriname, net als in Nederland, misbruik van het financiële stelsel en witwaspraktijken tegengaan. De wet die de meldingsplicht voorschrijft, werd in september 2002 in Suriname van kracht. Sindsdien moeten Surinaamse banken, maar ook notarissen en wisselkantoren, verdachte transacties melden aan het MOT.

Alhoewel de wet al sinds 2002 van kracht is, is tot nu toe pas een strafzaak voor de Surinaamse kantonrechter gebracht. Toen justitie in mei dit jaar meldde dat niet elke ongebruikelijke transactie met witwassen van crimineel geld heeft te maken, waren bij het Openbaar Ministerie ook nog weinig MOT-gevallen voor strafrechtelijk onderzoek voorgelegd.

Om de naleving van de meldingsplicht te bevorderen, kondigde Santhoki in dezelfde maand de komst van een stuurgroep aan 'om een breder draagvlak te verkrijgen voor het MOT-beleid'. Financiële onderzoeken vormen volgens hem 'effectieve instrumenten om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Vrije beroepsgroepen kunnen een belangrijke rol spelen bij het legaliseren van crimineel geld', zei hij toen in de Ware Tijd.

Volgens het jaaroverzicht 2007 van de politieonderdeel Financial Intelligent Unit Nederland was Suriname vorig jaar de grootse witwasser van zwartgeld uit Nederland. Van de bijna 15.000 geregistreerde ongebruikelijke transacties van Nederland naar Suriname was meer dan een derde 'verdacht'. In 2006 werden vraagtekens geplaatst bij 900 transacties naar Suriname. In 2007 steeg dit aantal naar ruim 5.300. Gemiddeld werd er vorig jaar zo'n 1.000 euro per keer overgemaakt.

Volgens de FIU is op die manier op z'n minst 5,5 miljoen euro in het Surinaamse geldcircuit zijn gebracht. "Daarmee staat Suriname in een klap bovenaan in de top vijf van verdachte geldstromen", zegt de FIU. Turkije, Nigeria, de Nederlandse Antillen en de Dominicaanse Republiek maken de top vijf compleet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden