Bedrijven hebben al last van de Brexit

handel | Nederlandse bedrijven hebben te maken met onzekerheid door de Brexit. De bloemenhandel heeft last van het lage pond.

De onderhandelingen over de Brexit moeten nog beginnen, maar veel Nederlandse bedrijven ondervinden nu al hinder van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.


Evofenedex, belangenvereniging voor bedrijven in de logistiek of internationale handel, ondervroeg 120 ondernemingen die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Een kwart heeft al last van de Brexit, werd gisteren bekend. De belangrijkste reden: Britse handelspartners stellen uit onzekerheid investeringen en beslissingen uit.


"Dit raakt vooral bedrijven die met langlopende contracten werken, zoals exporteurs van medicijnen of medische apparatuur", zegt Wilco Heiwegen, beleidsadviseur internationale handel van Evofenedex. De 24-uurshandel van groente, fruit, bloemen en planten loopt wel door, zegt hij.


Toch is ook de bloemen- en plantensector de dupe van het Britse vertrek. Sinds het referendum in juni vorig jaar is het pond flink gedaald, waardoor een bosje Nederlandse bloemen duurder is geworden. "Groot-Brittannië haalt vrijwel al z'n bloemen uit Nederland. Uit ervaring weten we dat valutaschommelingen een direct effect hebben op de omzet", zegt directeur Robert Roodenburg van VGB, brancheorganisatie voor groothandelaren in bloemkwekerijproducten.


Na Duitsland is het VK de tweede afzetmarkt voor telers en bloemenexporteurs (waarde: zo'n 800 miljoen euro). Na groei in 2015 begon de exportwaarde halverwege 2016 te dalen. Die trend zette in januari door, met een afname van 6 procent. Roodenburg: "In volume bleef de export aardig op peil, maar je ziet dat de Britten goedkopere soorten kiezen. Meer chrysanten en anjers, minder rozen."


Klassieke bloemenwinkels zijn er weinig in het Verenigd Koninkrijk: grootwinkelbedrijven als Tesco of Marks & Spencer beheersen de bloemenmarkt. "Ze werken er met termijncontracten en die verlopen uitgerekend in deze periode. Bij de onderhandelingen voor nieuwe contracten willen de Britten dat Nederlanders dezelfde waar bieden voor hetzelfde geld." Ze accepteren geen dunnere bosjes bloemen of hogere prijzen voor consumenten, en schuiven het koersverlies af op Nederland. "Omdat de concurrentie op de Nederlandse bloemenmarkt groot is, kunnen de Britse supermarkten gaan shoppen. Op zoek naar een Nederlandse leverancier die een kleinere marge accepteert."


Een omzetdaling van 20 procent in een markt als het Verenigd Koninkrijk hakt er voor Nederland veel harder in dan de sancties tegen Rusland, zegt Roodenburg. Binnen de sector heerst de vrees dat er met de Brexit obstakels komen zoals importheffingen, nieuwe douanevoorschriften of controles op plantenziektes. Groot-Brittannië gaat mogelijk meer importeren vanuit Oost-Afrika.


Een mogelijkheid is dat Nederlandse bedrijven werkzaamheden naar Groot-Brittannië verplaatsen. "Bloemen zijn geen eindproduct, maar worden verwerkt tot boeketten. Het kan voordeliger zijn om die in het Verenigd Koninkrijk te gaan maken."


De angst voor extra controles op plantenziektes noemt Roodenburg reëel. "Ze willen beestjes en ziektes buiten houden. Maar het kan ook een politieke maatregel zijn, een pesterij in een handelsoorlog."

Vertrek Britten uit EU gaat pijn doen

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van Nederland. Bedrijven in Nederland exporteerden in 2015 voor 38 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk, tegen een import van 21 miljard. 300.000 Nederlanders hebben werk dankzij de handel met het Verenigd Koninkrijk.


Belangenorganisatie voor transport en internationale handel Evofenedex ondervroeg ondernemers over de verwachte Brexit-gevolgen. Dat die pijn gaat doen, daarvan zijn vrijwel alle ondernemers overtuigd. Complexe douaneregels (71 procent) zijn hun grootste zorg. Verder vrezen ze onder meer administratieve rompslomp (50), invoerrechten (47) en vertraging aan de grens (44).


Een klein deel ziet kansen in de Brexit, bijvoorbeeld doordat bedrijven hun Britse activiteiten naar Nederland verhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden