Bedrijven Eemsdelta willen Aldel redden

Plan voor goedkope energie als laatste strohalm. 'Living lab' in gesloten Delesto-centrale.

Samenwerkende partijen in de Eemsdelta komen met een opvallend plan voor goedkope energie. Het zou de failliete Delfzijlse aluminiumsmelter Aldel kunnen redden en andere energie-intensieve bedrijven kunnen helpen die ook lijden onder de hoge Nederlandse stroomprijzen.

De ruim honderd bedrijven in de Eemsdelta, de lokale overheden, kennisinstellingen, vakbonden en de Natuur en Milieufederatie gaan aan minister Kamp van economische zaken subsidie vragen om de warmtekrachtkoppelingscentrale Delesto, vorig jaar gesloten wegens hoge gasprijzen, weer op te starten. Delesto zou Aldel en anderen bedrijven van goedkope energie kunnen voorzien.

De Eemsdelta wil een beroep doen op de zogeheten SDE+-regeling, een pot van 3,5 miljard voor duurzame energie als windmolens of biovergisters, die eind januari weer open gaat. Tot nu toe mogen warmtekrachtkoppelingen niet uit de regeling betaald worden, maar de Groningse plannenmakers hopen de minister te verleiden met de belofte van een 'living lab' op industrieel niveau. Alle bedrijven hebben ideeën ingeleverd om te vergroenen, te verduurzamen en te innoveren. "De Eemsdelta wordt de meest groene industriële regio van Europa", belooft Patrick Brouns, directeur van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta.

"An offer our government can't refuse", zei directeur Harm Post van Groningen Seaports gisteren op een persconferentie. Volgens Post zijn er harde toezeggingen van bedrijven die ook naar de Eemsdelta willen komen als het 'living lab' open gaat. Het zou gaan om investeringen van 1,8 miljard euro. In plaats van een banenverlies van 800 bij Aldel, zou het cluster Delfzijl (5650 arbeidsplaatsen, inlcusief Aldel) er zo'n 600 banen bij kunnen krijgen.

De partijen willen twee jaar lang veertig tot vijftig miljoen per jaar uit de SDE+-regeling. Ze gaan morgen naar Den Haag om aan te dringen op versoepeling van de SDE+-voorwaarden. De Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt zegt dat de Delesto-centrale binnen twee weken weer aan kan. "Voor Aldel is het een laatste strohalm. Maar als het voor Aldel niet lukt is het in elk geval goed voor andere bedrijven in de Eemsdelta."

Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, hoopt dat de ontslagen werknemers over een maand weer aan het werk kunnen.

Curator hoopt
Erik Eshuis, curator van Aldel, heeft de Delesto-variant al eerder voorbij zien komen, toen kon die niet doorgaan: ongeoorloofde staatssteun. Eshuis hoopt dat de recente plannen wezenlijk anders zijn en nu wel succesvol. Eigenaar Gary Klesch wil nog steeds Aldel wel in de benen houden, weet Eshuis. "Maar alleen met Duitse stroomprijzen. Hij heeft geen zin in verliezen van tien miljoen per jaar."

Als Aldel twee jaar kan profiteren van gesubsidieerde goedkope stroom via Delesto kan ondertussen een stroomkabel naar Duitsland aangelegd worden, om daar goedkope stroom vandaan te halen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden