Bedrijven die discrimineren gaan aan de schandpaal

null Beeld anp
Beeld anp

Wie werknemers of sollicitanten discrimineert kan straks met naam en toenaam worden genoemd door de overheid. Dit staat in een voorstel van minister Asscher van sociale zaken.

Jelle Brandsma en Lex Oomkes

Het kabinet wil naming en shaming op meer terreinen mogelijk maken en daarvoor de wet aanpassen. "Het hoort bij modern bestuur dat je bekendmaakt wat je ziet", zegt Asscher. "Je weet dan wie er over de schreef gaat."

De naam bekendmaken van een bedrijf dat tegen de regels zondigt, is nu wettelijk nog niet toegestaan. Asscher wil daarom de wet veranderen. "We willen naming en shaming bij veel meer inspectiezaken toepassen. Ook om recht te doen aan degenen die het wel goed doen. Benoem wie de rotte appels zijn in de sector."

Bij de wet om schijnconstructies aan te pakken worden wetsovertreders straks ook bij naam genoemd. Met deze wet, die hij in de zomer indient, wil de minister bestrijden dat bedrijven naar het buitenland verhuizen om de activiteiten in Nederland met lagere loonkosten te kunnen voortzetten. Ook kunnen opdrachtgevers met die wet worden aangesproken op het gedrag van andere bedrijven aan wie zij werk hebben uitbesteed.

Schijnconstructies
"Om effectief te zijn en schijnconstructies en uitbuiting tegen te gaan is het belangrijk dat wij opener zijn", zegt Asscher. "Dat kan nog wel eens een groter effect hebben dan een boete. Wij zien nog wel eens dat een bedrijf failliet gaat en dat de eigenaren gewoon opnieuw beginnen."

Het kabinet ging gisteren akkoord met de manier waarop Asscher de discriminatie op de arbeidsmarkt wil aanpakken. Voortaan worden alle aangiftes van discriminatie door de politie onderzocht. Bedrijven tekenen een handvest waarin zij beloven dat zij discriminatie bestrijden.

Verder gaat de rijksoverheid met ingang van volgend jaar geen zaken meer doen met bedrijven die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan discriminatie. Als er nog lopende contracten zijn, worden die verbroken.

Streng zijn
"Bij de integratie verwachten wij veel van mensen", zegt Asscher. "Ze moeten hun best doen en hindernissen overwinnen om in Nederland thuis te raken. Maar daar hoort bij dat iedereen die hier is een eerlijke kans verdient. Als discriminatie voorkomt, moet je er daarom heel streng op zijn. Daarnaast willen wij meer werk, maar ook eerlijk en goed werk. Daar hoort bij dat je jezelf kan zijn en niet gediscrimineerd wordt vanwege je leeftijd, je afkomst of je geslacht."

De minister erkent dat discriminatie lastig is op te sporen en te bewijzen. Hij roept mensen die worden gediscrimineerd op om aangifte te doen. En hij denkt dat de praktijk door voorlichting en nieuwe regels snel kan veranderen.

"De overheid kan niet met een wet discriminatie bestrijden want het komt voort uit een vooroordeel. Vooroordelen kunnen worden bestreden door elkaar te leren kennen. Vaak wordt er onbewust gediscrimineerd. Op het moment dat duidelijk wordt dat de overheid discriminatie niet accepteert heeft dat effect. Het zet mensen aan het denken en op de werkvloer wordt erover gesproken bij de koffieautomaat."

Abonnees lezen vandaag in Trouw een interview met minister Asscher

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden