Bedrijfsnieuws

Bank-verzekeraar Fortis heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de nettowinst met 25 procent opgevoerd tot f 3,5 miljard. Zowel het bank- als het verzekeringsbedrijf droegen bij aan de groei. De directie van Fortis houdt vast aan de eerder uitgesproken prognose dat de winst dit jaar met 20 tot 25 procent stijgt.

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden teleurgesteld op de resultaten, die lager waren dan waar analisten op gerekend hadden. De Fortis-banken (Generale Bank, MeesPierson, VSB en ASLK) namen het grootste deel van de nettowinst voor hun rekening. Zij brachten f 2,2 miljard in het laatje, 17 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van 1998. Een verdere groei (21 procent) van de verkoop van verzekeringsproducten via met name de Generale Bank en een toename van commissies uit vermogensbeheer overvleugelden de toegenomen prijsdruk.

De omzet van de verzekeraars, met Fortis Amev als voortrekker, ging met 33 procent omhoog tot f 29,5 miljard. De banken zetten in de eerste drie kwartalen f 12 miljard om, 4 procent minder dan het jaar daarvoor. Het verzekeringsbedrijf voerde ook de winst sneller op. De winst van onder meer Fortis Amev ging met 27 procent omhoog tot f 1,6 miljard. Dit is inclusief de opbrengst van de verkoop van het belang in de Nationale Investeringsbank aan de pensioenfondsen ABP en PGGM. Hiermee beurde Fortis f 220 miljoen. De schadedivisie van Fortis presteerde, afgezet tegen de resultaten van branchegenoten als Aegon en Delta Lloyd, tegendraads. 'Auto en brand' ontwikkelden zich goed, met name in de Verenigde Staten en Spanje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden