Bedrijfsleven krijgt impuls van 6 miljard

den haag - – Het kabinet zal het bedrijfsleven meer financiële lucht geven om zich door de economische crisis te slaan. Met de ’liquiditeitsimpuls’ is een bedrag van zes miljard euro gemoeid. „Het is alle hens aan dek”, stelde premier Balkenende gisteren na afloop van het kabinetsberaad.

De belangrijkste maatregelen zijn vervroegde afschrijving op gebouwen en machines en (tijdelijke) werktijdverkorting. De afschrijving van investeringen betekent dat het bedrijfsleven voorlopig minder belasting hoeft te betalen.

Ook geeft het ruimte voor nieuwe investeringen. De werktijdverkorting leidt ertoe dat bedrijven geen werknemers hoeven te ontslaan. Tot het beter gaat, krijgen zij een tijdelijke WW-uitkering. Minister Donner (sociale zaken) komt begin volgende week met de voorwaarden.

Balkenende benadrukte dat de maatregelen een tijdelijk karakter hebben en dat het doel is om de mensen weer snel aan het werk te krijgen. De overheid kan niet alle risico’s van het bedrijfsleven overnemen, maar wel ondersteunend optreden. Hij verwacht van het bedrijfsleven dat het zich aan de economische crisis zal proberen te ontworstelen met creatieve en innovatieve maatregelen.

De overheid zal een bijdrage leveren door voortvarend grote infrastructurele taken aan te pakken. Op het terrein van de werkgelegenheid gaat ze via zogeheten mobiliteitscentra proberen ontslagen werknemers zo snel mogelijk weer aan werk te helpen. „Er is een hoop te doen”, zei Balkenende.

De premier waagde zich niet aan een voorspelling over wanneer de economie uit het dal zal klimmen. „In de financiële wereld is de grootste klap achter de rug, maar voorlopig moeten we nog op zwaardere tijden rekenen. Dat zal de komende maanden nog duren, het komend jaar en misschien wel tot in 2010.”

„Een verstandig besluit”, was de reactie van FNV-voorzitter Agnes Jongerius op de kabinetsplannen. Samen met haar CNV-collega René Paas was de vakbondsvoorzitter gistermorgen nog op een manifestatie van Nedcar-medewerkers in Den Haag. Daar deden ze een oproep aan het kabinet om snel met maatregelen te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden