Bedrijfsleven duikt op subsidie voor zonnepanelen

Beeld ANP

Het afgelopen jaar werden er in Nederland zo’n 4,5 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Het gros daarvan kwam terecht in het bedrijfsleven: in zonneparken en vooral op daken van bedrijfspanden en stallen van boerderijen. 

Hiermee is het aantal zonnepanelen dat in bezit is van bedrijven in een jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit het National Solar Trendrapport 2019 dat woensdag werd gepresenteerd op een vakbeurs voor de zonnesector.

Nederland is momenteel de snelst groeiende zonne-energiemarkt van Europa, zegt directeur Rolf Heynen van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research, dat het rapport maakte. De afgelopen vijf jaar lag de groei in Nederland gemiddeld 40  procent boven de wereldwijde groei.

Leergeld

Volgens Heynen is Nederland bezig met een inhaalslag. “Wij hebben andere landen, vooral Duitsland, het leergeld laten betalen.” Heynen noemt subsidie die het ministerie van economische zaken en klimaat geeft aan bedrijven en instellingen voor zonnepanelen ‘een enorme aanjager’. Op deze zogeheten Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie werd afgelopen najaar ruim 5,6 duizend keer een beroep gedaan, blijkt uit cijfers van het ministerie. Ter vergelijking: dezelfde subsidieregeling kan ook voor windmolens of biomassa worden aangevraagd. Dat gebeurde met 153 (molens) en 54 (biomassa) keer veel minder vaak. Een andere belangrijke reden voor de toename van het aantal zonnepanelen is dat de prijs van de apparaten steeds lager wordt. 

De particuliere markt groeit met 20 procent per jaar iets minder spectaculair. Gemiddeld heeft een woning op zonne-energie bijna dertien panelen op het dak geschroefd. Hiermee wordt ongeveer 3300 kilowatt stroom per jaar opgewekt, net zoveel als een huishouden aan stroom verbruikt. Daarmee zijn de investeringen van enkele duizenden euro’s in een paar jaar terugverdiend, stelt Heynen.

Het rapport spreekt voorzichtig optimistisch de wens uit dat zonne-energie in Nederland op termijn een belangrijke rol kan gaan spelen in de transitie naar een duurzame samenleving. De getallen die de branche presenteert lijken reusachtig, maar op het totaal van het Nederlandse energiegebruik is het aandeel dat zonne-energie inneemt gering. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt nog geen 2 procent van de Nederlandse energieproductie van de zon. In totaal is 15 procent duurzaam. Driekwart van de stroom is nog altijd afkomstig van aardgas en steenkool.

Lees ook: 

Stormloop op grond voor zonneparken

Investeerders vechten om grond om er zonnepanelen op te zetten. Voor het eerst wordt ook boerenland gereserveerd.

En verder: Het energienet moet slimmer

Regionale energienetbeheerders zijn op hun qui-vive: is het net ‘slim’ genoeg om Nederland massaal op groene energie te laten overstappen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden