Bedrijfsleven blijft zich verzetten tegen meer statiegeld

Beeld anp

De samenwerkende supermarkten in Nederland blijven bij hun verzet tegen uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. De kosten kunnen oplopen tot jaarlijks 40.000 euro per winkel, zei brancheclub CBL vandaag tijdens een bijeenkomst van de Tweede Kamer met belanghebbenden.

Volgens directeur René Roorda van de supermarktkoepel vormen weggegooide blikjes en lege drankflesjes nog geen 10 procent van het zwerfafval. Hij pleitte voor inzetten op gedragsverandering bij consumenten, voor meer onderzoek en voor een ‘bredere aanpak’ van het zwerfafval.

Roorda meldde niet dat bij de officiële afvaltellingen één drankflesje net zo zwaar meetelt één sigarettenpeuk. “Als ik over de Utrechtse Heuvelrug fiets, zie ik die sigarettenpeuken niet liggen, maar wel die flesjes. Je hebt het over andere volumes’’, aldus Kamerlid Carla Dik-Faber (CU).

Geen overeenstemming

Binnen CBL is er geen eenstemmigheid over statiegeld, zo bleek in de Tweede Kamer. Supermarkt Aldi maakte vandaag bekend open te staan voor uitbreiding van statiegeld. Ook Lidl is niet afwijzend, al willen beide supermarkten ook onderzoek naar alternatieve systemen.

Eén zo’n systeem ‘Schoon Belonen’, opgezet door het verpakkende bedrijfsleven, lijkt inmiddels mislukt. De industrie hoopte te kunnen aantonen dat uitbreiding van statiegeld niet nodig is. Via ‘Schoon Belonen’ kregen verenigingen in zo’n zestig deelnemende gemeenten een premie voor het schoonhouden van hun omgeving. De pilot is niet effectief gebleken, aldus gemeenten gistermiddag.

“Voor meer statiegeld is draagvlak”, aldus Berend de Vries, bestuurder bij gemeentekoepel VNG. “Er is een grote ergernis over zwerfafval en het opruimen vormt een grote kostenpost. Het bevorderen van bewustwording bij consumenten is ook belangrijk, maar dat doen we al sinds mensenheugenis en het probleem is er niet minder op geworden.”

Ook milieuorganisatie Natuur en Milieu, die tegen betaling meewerkte aan ‘Schoon Belonen’, nam vandaag afstand van het project. “Uitbreiding van statiegeld is de enige optie”, zei hun projectleider Jelmer Vierstra.

Het bedrijfsleven en Horeca Nederland pleitten vandaag vooral voor meer onderzoek. De bestrijding van zwerfafval staat over enkele weken op de agenda van de Tweede Kamer.

Lees ook: Met de Belgen in actie voor statiegeld op alle flessen en blik

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden