Bedrijfsarts onder druk gezet door werkgever en arbodiensten

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Werkgevers en arbodiensten proberen de onafhankelijke bedrijfsarts aan de ketting te leggen. Eén op de vijf artsen kan daardoor niet werken zoals het hoort. Soms wordt onder dwang zelfs vertrouwelijke medische informatie prijsgegeven.

Jeroen den Blijker

Dat blijkt uit een onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Versneld arbeidsgeschikt verklaren
Ruim 20 procent van de ondervraagde bedrijfsartsen zegt door de opstelling van werkgevers geregeld in situaties te komen waarin 'niet meer geheel onafhankelijk gehandeld' kan worden.

Zo voeren werkgevers druk uit op de bedrijfsarts om mensen versneld arbeidsgeschikt te verklaren. "Vaak speelt dat bij arbeidsconflicten", aldus de medewerkers van onderzoeksbureau Astri. "In deze situaties wordt door de werkgever wel eens gedreigd met het inruilen van de bedrijfsarts voor een ander."

Dubbele druk
Werkt de arts bij een arbodienst, dan ervaart hij dubbele druk. Want arbodiensten zijn veelal bang de werkgever als klant kwijt te raken. Werkgevers spelen in op deze angst door te dreigen met het opzeggen van het contract, melden de onderzoekers.

"Klantbehoud is vaak leidend. Arbodiensten werken er dan aan mee om bij de werkgever de bedrijfsarts in te wisselen voor een ander als de werkgever dat verlangt."

Van de bedrijfsartsen zegt 22 procent niet naar behoren te kunnen werken. De onafhankelijkheid van de bedrijfsarts is formeel geborgd in de arbowet, alsook in richtlijnen van de beroepsgroep.

Inzage medische gegevens

Bedrijfsartsen ervaren bovendien een groeiende druk om inzage te geven in medische gegevens die vallen onder het beroepsgeheim. Van de 591 ondervraagde bedrijfsartsen zegt 42 procent soms benaderd te worden voor gegevens, bij 22 procent gebeurt dat vaak tot zeer vaak.

Vooral artsen die werken voor het midden- en kleinbedrijf maken daar opvallend veel melding van. Acht procent van de bedrijfsartsen gaat hierbij door de knieën, vooral als het verzoek regelmatig terugkeert of aanhoudt.

Dat werkgevers hierom vragen is niet verwonderlijk. Slechts twee derde vindt dat bedrijfsartsen met medische gegevens net zo moeten omgaan als huisartsen. Negen procent is het daar zelfs pertinent mee oneens, zo blijkt uit het Astri-rapport. Overigens vragen ook UWV en verzekeraars om vertrouwelijke medische informatie.

Werknemers
Ook werknemers kunnen het onafhankelijk werken van de bedrijfarts frustreren, zo blijkt. In bijna één op de tien gevallen lijkt daar sprake van. Vooral bij conflicten op de werkvloer wordt de bedrijfsarts gezien als verlengstuk van de werkgever en wordt medewerking aan een voorgesteld plan van aanpak geweigerd.

Als de werknemer het niet eens is met het advies of oordeel van de bedrijfsarts, komt het volgens de respondenten bovendien vaak voor dat de werknemer een "onwelwillende en agressieve houding aanneemt".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden