Bedrijf zou toch bewust onzuivere glycerine hebben geleverd aan Haïti

RIJSWIJK (ANP) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg van het ministerie van VWS zal opnieuw kijken naar de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijf Vos bij het zogeheten glycerine-schandaal in Haïti. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie zaterdag verklaard na nieuwe onthullingen in NRC-Handelsblad.

Tientallen kinderen kwamen in 1995 in Haïti om het leven na het innemen van een giftig siroop tegen koorts, keel- en hoofdpijn. Vos was tussenhandelaar van de medische grondstof voor het 'medicijn'.

Volgens de NRC wist de Alphense chemicaliënhandelaar vóór de levering dat de grondstof glycerine niet voldoende zuiver was en dus niet doorverkocht had mogen worden aan een Duitse onderneming die de goederen uiteindelijk naar Haïti doorspeelde. Vos had in het kader van een eerder onderzoek naar de affaire verklaard dat de stof niet in een laboratorium was onderzocht.

Het dagblad heeft nu de hand gelegd op een onderzoek van SGS Laboratory Services in Dordrecht waaruit blijkt dat er wel degelijk een test is gedaan. Vos had daartoe ook opdracht gegeven, aldus de NRC. De zuiverheid van de glycerine bleef met 53,9 procent ruim onder de internationale eis van 95 procent, aldus de rapportage. Desondanks is de stof uiteindelijk van etiketten voorzien die geen melding maakten van de labtesten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie wist VWS wel dat er een monster van de grondstof was genomen, maar niet dat deze ook was getest. Vos weigert nog steeds alle commentaar op de zaak. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft aangekondigd de feiten naar aanleiding van de nieuwe informatie opnieuw te bezien. Mogelijk kan dat aanleiding geven alsnog een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, aldus persofficier mr S. Horstink.

In april nog verklaarde het OM, geen reden te zien voor strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Vos in de affaire. PvdA-Kamerlid Verspaget had bij het kabinet aangedrongen op opheldering. De ministers Borst (VWS) en Sorgdrager (Justitie) stelden na onderzoek van een Amerikaanse rapport dat “geen redelijk vermoeden van schuld van Vos BV aan enig strafbaar feit” was aangetoond. Vos zou de foutieve informatie op de etiketten hebben ontleend aan een ondeugdelijk Chinees analyserapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden