Bedrijf moet Bijlmer in

AMSTERDAM - Bedrijven mogen bewoners van bepaalde postcodegebieden niet weigeren als klant. Dat stelt de Commissie gelijke behandeling in een zaak waarbij tv-zender Canal+ geen reparatie wilde uitvoeren bij een inwoonster van Amsterdam-Zuidoost omdat het in haar buurt 'te onveilig' zou zijn.

Van onze redactie economie

Abonnees van Canal+ hebben een zogeheten decoder nodig om naar de programma's van het bedrijf te kunnen kijken. Toen bij een bewoonster van het Geerdinkhof deze decoder niet meer functioneerde, liet Canal+ verstek gaan voor een reparatie. Het technische bureau waar het onderhoudswerk was uitbesteed bleek de postcodegebieden waar de vrouw woont om 'veiligheidsredenen' tot verboden gebied te hebben verklaard voor zijn monteurs.

Volgens de Commissie gelijke behandeling is dit een vorm van 'indirecte discriminatie' omdat in de drie postcodegebieden ongeveer 70 procent van de bewoners van allochtone afkomst is. Bovendien, zo moest ook Canal+ toegeven, is niet nagegaan of de situatie er ook echt onveilig is. In feite blijkt de vrouw in een straat met veel dure koophuizen te wonen waar de situatie bepaald niet 'extra onveilig' genoemd kan worden. Canal+ zegt overigens vorig jaar, nadat de kwestie aanhangig was gemaakt, nog wel een poging te hebben gewaagd om de decoder te repareren, maar de bewoonster was toen niet thuis.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost heeft 'woedend' op de kwestie gereageerd. ,,Dit versterkt weer de negatieve beeldvorming over ons stadsdeel. En dat is steeds meer onterecht. Want het aantal misdrijven daalt hier juist sterk. Vorig jaar met bijna 16 procent naar 10000, terwijl over heel Amsterdam de daling 6 procent bedroeg, naar 95000.'' Per inwoner kent Amsterdam-Zuidoost zelfs minder misdrijven dan Amsterdam als geheel, 11,8 per honderd inwoners tegen 13,5 voor de hele stad.

Het is niet voor het eerst dat de Commissie gelijke behandeling een bedrijf op de vingers tikt dat in een bepaald gebied geen diensten wil leveren. In 1999 werd een leverancier van babymeubelen verplicht zijn spullen ook in een woonwagenkamp af te leveren. Een zaak waarbij moest worden geconstateerd dat wegens onveilige situaties terecht dienstverlening werd geweigerd, heeft de Commissie nog niet gekend.

Postcodediscriminatie komt ook voor bij banken, klaagden vorig jaar migranten in Den Haag. Ze kregen geen hypotheken voor de aankoop van huizen in een 'fout' postcodegebied. Het Bureau Discriminatiezaken werd ingeschakeld, dat twee zaken schikte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden