Bedrijf kiest voor onzeker pensioen

Jonge democraten en socialisten voerden actie op de publieke tribune tijdens het debat over het pensioenakoord. Beeld ANP
Jonge democraten en socialisten voerden actie op de publieke tribune tijdens het debat over het pensioenakoord.Beeld ANP

Veel werkgevers stappen over op een pensioenregeling die veel onzekerder is dan in het pensioenakkoord werd afgesproken. Dat bevestigen werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakcentrale FNV.

Bedrijven wenden zich tot een verzekeraar voor het pensioen van hun personeel, en verlaten daarvoor soms hun pensioenfonds. Shell en KPMG maakten de overstap, maar de sociale partners weten dat het op veel grotere schaal gebeurt en overwogen wordt. Een miljoen Nederlanders hebben al zo'n 'onzeker' pensioen.

Werkgevers en werknemers zijn niet blij met de trend. Zij willen dat hun pensioenakkoord wordt uitgevoerd. Kenmerk van het onzekere pensioen is dat alle risico's bij de werknemer liggen. De werkgever betaalt premie aan een verzekeraar, die het geld belegt. Het bedrijf is van alle zorgen af, en de werknemer mag afwachten wat er van de beleggingen overblijft.

In het pensioenakkoord werd juist afgesproken dat werkgevers nog wel om extra premie of bijstorting gevraagd kan worden als de beleggingen tegenvallen. Pensioen is daarin nog steeds een collectieve verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers, en niet van een individu. In beide gevallen worden overigens geen garanties meer gegeven over hoeveel pensioen je uiteindelijk krijgt.

Als het pensioenakkoord niet snel wordt ingevoerd bij de pensioenfondsen, zullen steeds meer mensen zo'n individueel pensioen tegemoet kunnen zien. Zolang er geen nieuwe pensioenregeling is, zullen pensioenfondsen die in de problemen verkeren eerder worden ingeruild voor een verzekeraar.

Het getreuzel met de uitwerking van het pensioenakkoord heeft alles te maken met moeilijke beslissingen die in Den Haag genomen moeten worden. Een van die beslissingen is hoe je om moet gaan met de pensioenrechten die mensen hun hele werkende leven hebben opgebouwd. In het verleden gingen mensen uit van gegarandeerde uitkeringen van 70 procent van het eindloon of middelloon. Worden ook die toezeggingen nu ineens onzeker? Ouderenbonden hebben al aangekondigd te gaan procederen als hun oude rechten niet gerespecteerd worden. Het kabinet denkt dat die bonden nog wel eens in het gelijk gesteld kunnen worden, en neemt geen besluit. De hete aardappel wordt bij de pensioenfondsen gelegd, maar die durven ook geen besluit te nemen over de oude rechten en doen dus niets.

De hoogleraren Lans Bovenberg (Tilburg) en Herman Kappelle (VU) willen de impasse doorbreken. Zij bedachten een plan om snel over te stappen op een nieuwe regeling waarbij zij ambiëren om 70 procent van het middelloon te kunnen uitkeren, met koopkrachtbehoud.

"Er hoeft hierin geen besluit genomen te worden over de oude rechten", zegt Kappelle. Ook in dit plan liggen alle risico's bij de werknemer, maar het biedt wel een klein beetje zekerheid. Bovenberg: "Dit plan slaagt erin de schokken uit te smeren over de tijd. Daardoor ben je dus niet helemaal afhankelijk van de beleggingsresultaten op de dag van pensionering. Ook slagen wij erin het risico over de generaties te verdelen, wat gewone beleggers niet doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden