Bedrijf gaat ook op kinderen of ouderen medicijnen testen

De Leidse medicijnentester CHDR gaat kinderen inzetten bij medicijnonderzoek.

Het bedrijf wil daarmee tegemoetkomen aan de kritiek dat geneesmiddelen vooral worden getest op gezonde jonge mannen. Dat zijn immers degenen die zich het makkelijkst kunnen vrijmaken voor een paar dagen onderzoek. Gevolg kan zijn dat andere groepen veel minder profiteren van het middel als het eenmaal op de markt komt, omdat het bij hen minder goed werkt of omdat de dosering niet goed is.

Zoals kinderen - die zelden deelnemen aan medicijnonderzoek. Ouderen of patiënten met meerdere aandoeningen worden soms wel ingezet, maar meestal niet in de eerste fase - waarbij het gaat om veiligheid van het medicijn. CHDR wil ook andere groepen, zoals mensen met dementie en psychiatrisch patiënten, laten deelnemen.

Het Leidse bedrijf denkt bij kinderen allereerst aan middelen tegen huidziekten, als acne en eczeem. "Ook zijn we begonnen met het testen van een middel tegen de ziekte van Alzheimer bij gezonde mensen van 25 jaar", zegt CHDR-directeur en hoogleraar Adam Cohen in het Pharmaceutisch weekblad. "Daarna zullen we dat doen bij gezonde mensen van 70 jaar, dan bij mensen met lichte geheugenproblemen en uiteindelijk bij patiënten met de ziekte van Alzheimer."

Geneesmiddelenonderzoek bij kinderen is in Nederland alleen toegestaan als de ouders of voogd instemmen. Praktisch is het lastig, omdat kinderen naar school moeten. Ouderen zijn ook minder beschikbaar, omdat ze vaak minder mobiel zijn. Het CHDR wil de proefpersonen thuis bezoeken en met speciale apparatuur hun medicatie en reactie op afstand in de gaten houden. Cohen verwacht dat het aantal proefpersonen uit moeilijk bereikbare patiëntgroepen de komende jaren zal stijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden