Technologie

Bedrijf Elon Musk mag hersenimplantaten testen op mensen

Elon Musk, eigenaar van onder meer Twitter, Tesla, SpaceX en Neuralink. Beeld AFP
Elon Musk, eigenaar van onder meer Twitter, Tesla, SpaceX en Neuralink.Beeld AFP

Neuralink, een van de bedrijven van miljardair Elon Musk, heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om hersenimplantaten te testen op mensen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt op Twitter.

Redactie Trouw

“Dit is een belangrijke eerste stap waarmee onze technologie op een dag veel mensen kan helpen”, aldus het Californische bedrijf. Het voegde eraan toe “dat de werving voor de klinische proeven nog niet geopend is”.

De start-up Neuralink werkt al geruime tijd aan een implantaat - zo groot als een muntstuk - dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer.

Elon Musk zei eind vorig jaar al dat er gesprekken gaande waren met de Amerikaanse geneesmiddelentoezichthouder FDA en verwachtte toen “binnen zes maanden groen licht” voor een eerste test met mensen. Sinds 2019 heeft Musk al zeker vier keer aangekondigd dat Neuralink daar op korte termijn mee zou starten. Toch vroeg het bedrijf, dat in 2016 werd opgericht, pas begin 2022 voor het eerst toestemming voor klinisch onderzoek. Dat verzoek werd toen afgewezen. De FDA heeft donderdag niet gereageerd op het bericht van Neuralink.

Het bedrijf wil proberen met de technologie verlamde mensen in staat stellen hun spieren weer te bewegen en mensen die blind zijn geworden hun zicht terug te geven. Voor de verdere toekomst heeft Neuralink plannen om de implantaten te gebruiken om mensen met ziektes als amytrofische laterale sclerose (ALS), parkinson of patiënten die een beroerte hebben gehad te laten communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.

Neuralink is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. De betrokkenheid van Musk heeft ervoor gezorgd dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller vorderingen maakt.

Elon Musk laat het hersenimplantaat van zijn bedrijf Neuralink zien tijdens een presentatie in augustus 2020. Beeld AFP
Elon Musk laat het hersenimplantaat van zijn bedrijf Neuralink zien tijdens een presentatie in augustus 2020.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden