Bedrijf betert beleid hardnekkig niet

CRUQUIUS - De moeder van een werkneemster van Paswerk in Cruquius, werkvoorzieningschap voor mensen met een arbeidshandicap, eist voor haar een rookvrije werkomgeving.

Paswerk kreeg sinds maart meerdere boetes opgelegd wegens het overtreden van de Tabakswet. Maar het bedrijf heeft nog geen maatregel genomen. Er werken 1300 mensen. De moeder overweegt Paswerk voor de rechter te dagen. Volgens directeur Linde Maas van Paswerk wordt in het bedrijf gezocht naar oplossingen.

Nienke Hora Adema (29) heeft een longziekte en is verstandelijk gehandicapt. Volgens haar arts loopt ze het risico op een fatale aandoening aan de luchtwegen in een rokerige omgeving.

De vrouw moet tijdens haar werk dagelijks door rokerige ruimten. De kantine is opgesplitst in delen voor rokers en niet-rokers, maar beide delen staan in open verbinding met elkaar. ,,Er is nergens een plek voor de niet-rokers om tijdens de pauzes rookvrij te zitten'', aldus Nienke's moeder, Femke Hora Adema.

Ze heeft de bedrijfsleiding herhaaldelijk gevraagd om maatregelen. Toen dat geen effect had, besloot Hora Adema in februari een klacht in te dienen bij de Voedsel- en Waren Autoriteit. De VWA is belast met handhaving van de Tabakswet.

De VWA achtte na inspectie de klacht van de Paswerk-werkneemster gegrond. In maart schreef de dienst Hora Adema dat er 'passende maatregelen' waren genomen. Volgens directeur Maas is er 'een boete' opgelegd. VWA zegt dat er meer boetes zijn uitgedeeld. ,,Het bedrijf is elke drie maanden opnieuw gecontroleerd en er is telkens een nieuwe boete opgelegd. Andere sanctiemogelijkheden heeft de VWA niet'', aldus een woordvoerster. De boetes lopen in hoogte op tot 2400 euro per overtreding.

De voorzitter van het stichtingsbestuur van Paswerk Bedrijven, de Haarlemse wethouder Pieter Barnhoorn, zegt niet op de hoogte te zijn. ,,Volgens mij wordt bij Paswerk de wet netjes nageleefd.''

Femke Hora Adema moest ook al de rechter te hulp roepen om voor haar dochter een rookvrije woonomgeving af te dwingen bij de epilepsie-instelling Cruquius Hoeve in Heemstede. De rechter bepaalde in 2000 dat de instelling de verblijfsruimte van Nienke compleet rookvrij moest maken. Dat is ook gebeurd. Het was voor het eerst dat een bewoner van een inrichting voor de gezondheidszorg bij de rechter uitvoering van de Tabakswet eiste.

Bij Paswerk roken werknemers 'meer dan gemiddeld', aldus directeur Linde Maas. Dat feit, gevoegd bij de ingewikkelde inrichting van het gebouwencomplex, leidt ertoe dat 'het wat langer duurt om voor de rookoverlast een oplossing te vinden die voor iedereen bevredigend is', stelt zij.

Femke Hora Adema noemt de reactie van Maas onbegrijpelijk. ,,Volgens mij leven we niet meer in de tijd dat er voor rokers en niet-rokers oplossingen moeten worden gezocht die voor iedereen bevredigend zijn. Er is nu simpelweg een Tabakswet, waaraan je als werkgever hebt te voldoen. Het is toch te zot dat een bedrijf tien maanden mag nadenken over passende maatregelen?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden