Bedrieglijke campagne voor invoering van chipknip

De auteur is journalist.

Niemand in ons land heeft gevraagd om de chipknip. Het feit dat hij ons toch massaal door de banken wordt opgedrongen, is op zich al reden genoeg tot ongerustheid. Maar er is meer. Zo schuwt de Rabobank ook het herhaaldelijk verkondigen van leugens niet, om de invoering van de chipknip te stimuleren.

Begin dit jaar liet de bank radiospotjes uitzenden waarin verkondigd werd dat 'al miljoenen Nederlanders hun chipknip gebruiken'. Iedereen die ook maar eventjes om zich heen kijkt, kon weten dat dit een leugen is. De Rabobank probeerde op die manier middenstanders zenuwachtig te maken. Als zij niet direct een chipknip kastje bestelden, zouden ze immers miljoenen klanten mis kunnen lopen, was de suggestie.

Niet bekend

In Trouw van 17 april werd melding gemaakt van bovengenoemde uitspraak. Tot mijn verbijstering verklaarde een woordvoerder van de Rabobank daarbij, dat de omstreden spotjes op dit moment wel met een gerust hart kunnen worden uitgezonden. En dat terwijl iedereen om zich heen kan zien dat de miljoenen Nederlanders die op dit moment al een chipknip opgedrongen hebben gekregen, er nauwelijks of geen gebruik van maken. Na deze derde leugen van de Rabobank zou je toch verwachten dat alle hanen in Nederland beginnen te kraaien. Temeer omdat het bankiersvak nu eenmaal bestaat bij de gratie van betrouwbaarheid.

Vroeger werden betalingen verricht met gouden munten. Totdat er een slimmerik op het idee kwam om deze gouden munten te vervangen door een schriftelijke belofte om de munten te zijner tijd op tafel te leggen. Hieruit is het bankpapier ontstaan. Nu we als samenleving op het punt staan om ons bankpapier te vervangen door informatie in de chips die door de banken worden beheerd, is betrouwbaarheid van deze banken belangrijker dan ooit tevoren. Indien de onbetrouwbaarheid van de Rabobank model staat voor de houding van de banken ten opzichte van de chipknip, dan kunnen we beter terug naar een gouden muntstelsel. In dat geval adviseer ik u alleen wel om heel goed te letten op het goudgehalte in de door de Rabobank uitgegeven munten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden