Bedreigt Zwarte Piet de openbare orde?

Raad van State wil voor de intocht van Sinterklaas uitspraak doen

HANNE OBBINK

Racisme bouw je niet af, dat schaf je af. Met die uitspraak, gisteren tijdens een zitting van de Raad van State, onderstreepte de advocaat van de tegenstanders van Zwarte Piet gisteren het ongeduld van zijn cliënten. Die zijn niet tevreden met de stroopwafelpieten in Gouda of een paar roetvegen in Amsterdam.

Gisteren moesten zij hun ongeduld zorgvuldig in bedwang houden. Drie uur lang werd een ingewikkeld en diepgravend juridisch debat gevoerd. Strikt genomen draaide dat om de vraag of de gemeente Amsterdam vorig jaar terecht een evenementenvergunning had verleend voor de intocht van Sinterklaas.

Maar iedereen in de overvolle zittingszaal besefte dat die kwestie allang een landelijke uitstraling heeft gekregen. Ook de Raad van State zelf: die beloofde alles op alles te zetten om op 12 november, vlak voor de nationale intocht van Sinterklaas in Gouda, met een oordeel te komen.

De raad behandelt het hoger beroep van Amsterdam in een zaak die was aangespannen door een groep mensen die Zwarte Piet als een uiting van racisme beschouwt en daarom vindt dat een intocht met Zwarte Pieten verboden moet worden. In juli kregen zij deels gelijk van de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde dat de gemeente op z'n minst rekening had moeten houden met de gevoelens van mensen die zich door het verschijnsel Zwarte Piet gekwetst voelen.

Onhoudbaar, oordeelde Amsterdam over dat vonnis, en gisteren legde de raadsman uit waarom. Als de gemeente elke evenementenvergunning inhoudelijk moet beoordelen, wordt ze een 'zedenmeester'. Dat strookt niet met de bevoegdheden van de burgemeester: die mag volgens de algemene plaatselijke verordening een vergunning alleen weigeren als de openbare orde op het spel staat.

En dus ging het gisteren uitgebreid over de vraag wat precies onder 'openbare orde' verstaan moet worden. Slaat dat alleen op wat er op straat gebeurt? Of ook op onrust achter de voordeur? En trouwens, kan de burgemeester zich op de algemene plaatselijke verordening beroepen als Europese verdragen andere afwegingen eisen?

Voorzichtig stelden de leden van de Raad van State beide partijen gisteren al de vraag hoe zij hun kansen zien als ze het straks nóg hogerop zoeken, bij het Europese Hof.

De twee partijen gaven daar hetzelfde antwoord op: goede kans dat we daar gelijk krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden