Bedreigt goedkope energie het hele energiesysteem?

Niet alleen grote energiecentrales, zoals hier de kerncentrale van het Belgische Doel, worden uit de markt geprijsd, ook het netwerk en de energiebedrijven. Beeld ANP XTRA
Niet alleen grote energiecentrales, zoals hier de kerncentrale van het Belgische Doel, worden uit de markt geprijsd, ook het netwerk en de energiebedrijven.Beeld ANP XTRA

Zonne-energie van eigen dak wordt zó goedkoop dat het zelfs minder gaat kosten dan wat je alleen maar voor de elektra-aansluiting betaalt. Op veel plaatsen in de wereld bedreigt dat het hele energienet, van centrales tot aan netwerk.

Vincent Dekker

Vooropgesteld: in Nederland zie ik het nog niet zo'n vaart lopen. We hebben hier van pakweg oktober tot en met februari niet genoeg zon om de dag met zonnepanelen door te komen. En ook batterijen helpen ons (nog) niet van het net af. Daarover een volgende keer wat uitgebreider.

In Californië en Texas, of Australië en India, om maar wat streken te noemen, ligt dat echter anders. Daar is nu al vaak sprake van 'grid parity', wat wil zeggen dat een consument die zonnepanelen op zijn dak legt, net zo veel of zelfs al minder voor de stroom daarvan betaalt als voor stroom van het netwerk. Energiebedrijven kunnen daar nog tegen vechten door hun stroom goedkoper te maken. En als zonne-energie niet verder in prijs zou dalen, zou je een evenwicht krijgen waarbij de energieleveranciers toch nog een boterham kunnen verdienen.

Existentieel probleem
Maar zonne-energie daalt wél verder in prijs, en flink ook. In 2025, en op sommige plekken al in 2020, is zonnestroom zo goedkoop, dat het net zo veel kost als louter de aansluitkosten, zo verwachten heel veel deskundigen. Zelfs als energiebedrijven dan de kWh's gratis zouden leveren, is het voor consumenten slimmer om zich helemaal los te koppelen van het net.

Dan hebben energiebedrijven dus echt een existentieel probleem. Hun grote kolen-, gas- of kerncentrales waren al eerder uit de markt geprijsd (deels is dat nu al het geval) en vervolgens wordt ook hun netwerk waardeloos. Grote energie-intensieve bedrijven zullen wellicht nog zijn aangewezen op energiebedrijven en hun grote 'centrales' (maar dan van zonnepanelen en/of windmolens). Een heel groot deel van de markt verdwijnt voor die energiebedrijven echter als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon.

Energiesector opnieuw uitvinden
Misschien dat je nog een netwerkje overhoudt waarmee buren stroom kunnen uitruilen om auto's snel op te laden. Of waarmee een huis stroom kan leveren aan de winkel om de hoek met zijn vele koelvitrines. Maar bij een kWh-prijs van pakweg 2 of 3 cent zal dat zeker geen grote omzetten en winsten meer genereren.

Dat betekent dat in die streken de energiesector compleet opnieuw moet worden uitgevonden. En dat binnen vijf tot tien jaar. Het worden spannende en intrigerende tijden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden