Bedreigingen, intimidaties en vernielingen in het noorden om windmolens

Akkerland en windmolens in Flevoland. Beeld ANP

Sommige tegenstanders van windmolens gaan ver in hun verzet. Vernieling en brandstichting komen voor, net als bedreiging. Het lokale verzet tegen de komst van windmolens is zo geradicaliseerd dat er sprake is van extremisme. 

Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een deze week gepubliceerde analyse van de belangrijkste dreigingen voor de veiligheid in Nederland. Dat extreme verzet doet zich vooral voor in Drenthe en Groningen, waar sprake is van bedreigingen, intimidaties en vernielingen.

Het ‘windmolenextremisme’ is een opvallend onderdeel van het rapport. Dat verschijnt vier keer per jaar en gaat grotendeels over het gevaar dat van jihadisten uitgaat. Ook extreem-links en -rechts komen aan bod, maar het verzet tegen windmolens werd nog niet eerder genoemd. Het gaat niet om een klassieke ideologie, stelt de NCTV. Toch is het gezien de politieke doelen van de acties – voorkomen dat er turbines in de buurt komen – volgens de coördinator wel als extremisme te omschrijven.

Het verzet ontspoort

Vooral het afgelopen jaar ontspoorde het verzet, schrijft de NCTV. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland speelt het probleem al langer. “Het begon in 2016 en kwam vervolgens in golfbewegingen”, zegt officier van justitie Pieter van Rest. “We hebben te maken gehad met betonblokken met ijzeren pinnen in weilanden van boeren die windmolens op hun land krijgen. Er is sprake van brandstichting, bedreigingen van lokale bestuurders en vernielingen. Er werd ook purschuim in landbouwmachines gespoten.”

De laatste periode richt het verzet zich volgens Van Rest vooral op bedrijven die zich bezighouden met de bouw en installatie van de turbines. Ook personeel van die bedrijven wordt bedreigd.

Hoewel OM en politie naar eigen zeggen ‘tot het gaatje gaan’ om de daders op te sporen, lukt het volgens de officier van justitie nog niet om er de vinger achter te krijgen. “Vind maar eens uit wie betonblokken in een weiland heeft gegooid. Je kunt op zoek gaan naar vingerafdrukken, maar dat levert niet altijd wat op. We zijn dus vooral afhankelijk van mensen die meer weten en gaan praten.” Tot nu toe moest één man zich voor de rechter verantwoorden voor het versturen van kerstkaarten met dreigende teksten.

Het OM gaat er vanuit dat het om een kleine groep geradicaliseerden gaat. Van Rest: “Mijn indruk is dat een grote groep wel een sterke mening heeft over de komst van windmolens en dat duidelijk kenbaar maakt. Dat is prima natuurlijk. Maar er is een clubje dat tot gewelddadige of bedreigende acties overgaat.”

Of het telkens dezelfde mensen zijn of dat er sprake is van kopieergedrag, weet het OM niet. Er is in elk geval op verschillende plekken in Noord-Nederland toegeslagen.

Lees ook:

Emoties lopen hoog op in Drenthe: 'Wij zijn bezorgde burgers, geen terroristen'

Laat het woord ‘windmolen’ vallen op Drentse veengronden en je weet: gezellig wordt het niet meer. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) houdt er zelfs een oogje in het zeil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden