Bedreigen werkt niet bij Parool-journalist Paul Vugts

Misdaadjournalist Paul Vugts.Beeld RTL Bouleverd/YouTube

Ondergedoken? Nee, zo wil Paul Vugts, misdaadjournalist bij Het Parool het niet noemen. “Dat doet denken aan de Tweede Wereldoorlog, dit is iets heel anders.” 

Maar inderdaad, hij is ‘van huis weg’, al sinds begin oktober, omdat er aanwijzingen zijn dat criminelen het op zijn leven hebben voorzien. Aanwijzingen die ook de politie heel serieus neemt. “Ik ga alleen op pad onder zware beveiliging”, zegt hij vanaf de achterbank van een auto met beveiligers, op weg voor z’n werk.

Deze week werd bekend dat ook Vugts’ Telegraaf-collega’s John van den Heuvel en Mick van Wely bedreigd worden door criminelen. Is het toeval dat zoiets in korte tijd drie misdaadjournalisten treft of is er meer aan de hand? “Toeval, denk ik”, zegt Vugts. “Die verschillende dreigingen hebben niets met elkaar te maken.”

Vaker bedreigingen

De dreiging voor de Telegraaf-journalisten komt uit de kringen van motorbendes, Vugts zelf is het doelwit van criminelen uit het een heel andere hoek, die van het soort dat hij in zijn laatste boek ‘Afrekeningen’ beschrijft: jonge Amsterdammers van vaak Marokkaanse komaf. “Jongens voor wie de stap van straatcriminaliteit naar zware misdaad niet zo groot is. Die weinig remmingen hebben als het om geweld gaat. Ja, dat is voor mij wel een factor om rekening mee te houden.”

Bedreigingen zijn niet nieuw voor Vugts. “Het gaat op en neer, het zijn golfbewegingen, er zit geen patroon in”, zegt hij. “Het hoort ook een beetje bij dit werk. Het is ontoelaatbaar, maar ik ga er niet over jammeren. Ik schrijf nu eenmaal over mensen die uit de publiciteit willen blijven. Dat is de realiteit waarmee ik te maken heb.”

Hoe hij daarmee omgaat? “Vaak is het verstandig om de mensen van wie die dreiging afkomstig is gewoon maar te benaderen voor een gesprek, eventueel via een tussenpersoon. Vaak zijn ze kwaad op me vanwege een stuk, ze denken meestal nogal zwart-wit, je bent vóór of tégen hen. Uitleggen dat ik gewoon mijn werk doe, neemt vaak al veel kou uit de lucht.”

Eén ding wil Vugts graag met grote nadruk gezegd hebben: “Dreigen werkt niet. Absoluut niet. Ik ga gewoon door met mijn werk.” Wie Het Parool leest, ziet dat dat geen grootspraak is: de artikelen van Vugts blijven in een gestage stroom verschijnen. “Het is niet bekend hoe lang dit nog duurt. Maar laat dit héél duidelijk zijn: criminelen bereiken hier niets mee.”

Vugts gaat door, en Van den Heuvel en Van Wely ook. Maar schrikt de dreiging toekomstige misdaadjournalisten niet af? Vugts is er niet zo bang voor. “Misdaad is belangrijk om over te schrijven, er zullen altijd journalisten zijn die dat willen doen. Het is ook niet zo dat het steeds erger wordt. Wat dat betreft verandert er niets.”

Journalisten onder druk

Journalisten worden vaker bedreigd dan vroeger en ook de ernst van de bedreigingen lijkt toe te nemen. Die indruk ontstaat althans uit een onderzoek dat de journalistenvakbond NVJ afgelopen zomer liet doen. Soms gebeurt dat via sociale media of op straat (‘jij moet klappen krijgen’), soms gaat het iets netter, door te dreigen met juridische stappen.

Maar bedreiging van journalisten is een geval apart, zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. “Journalisten worden wel vaker bedreigd, en dat is altijd ernstig, maar in sommige gevallen neem je dat als journalist met een korrel zout. Maar bedreigingen aan misdaadjournalisten moet je echt serieus nemen, omdat je weet uit welke hoek ze komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden