Bedreigde toptentoonstelling Boijmans vindt toch doorgang

Museum krijgt financiële steun uit nieuw Blockbusterfonds

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

De toptentoonstelling met schilderijen van Jan van Eyk (1390-1441) en zijn inspiratiebronnen die het Museum Boijmans Van Beuningen in oktober wil houden, is veiliggesteld. Het museum krijgt een garantstelling van bijna een half miljoen euro van het nieuwe Blockbusterfonds voor culturele evenementen. Begin dit jaar dreigde de expositie nog afgeblazen te worden, omdat het moeilijk was geld te vinden voor de dure transport- en verzekeringskosten van de schilderijen.

Nadat het museum zelf al een half miljoen euro van particuliere geldschieters had binnengehaald en besloot de gok te nemen de tentoonstelling te laten doorgaan, kwam het Blockbusterfonds met deze garantstelling voor een derde van de kosten. "Het stelt ons in staat om met een gerust hart de tentoonstelling te maken die ons voor ogen staat. We geloven in de tentoonstelling en gaan ervan uit dat we de beoogde 135.000 bezoekers halen en het geld kunnen terugbetalen", reageert zakelijk directeur Patty Wageman van Museum Boijmans Van Beuningen.

Het Blockbusterfonds is opgericht nadat Joop van den Ende vorig jaar in de Mandevillelezing pleitte voor een pot voor tentoonstellingen van internationale kwaliteit. Het fonds is een samenwerkingsverband tussen de BankGiro Loterij en drie particuliere cultuurfondsen, die een contract voor vijf jaar tekenden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation stellen per jaar 1,5 miljoen euro beschikbaar, de BankGiro Loterij 10 miljoen euro. Het fonds richt zich op grote culturele evenementen voor een breed publiek. Oud-directeur Ernst Veen van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam gaat het fonds adviseren. Veen heeft een ruime ervaring in het binnenhalen van sponsorgeld.

De andere twee culturele evenementen die geld krijgen zijn 'Unseen', een fotografiebeurs die mede door fotomuseum FOAM wordt georganiseerd en de voetbaltentoonstelling '1-1, elf idolen en Jan Mulder' in het Enschedese museum TwentseWelle.

"Het is interessant dat het fonds naast FOAM en TwentseWelle ook voor oude kunst kiest. Het is voor het museum een uitdaging Van Eyk nu voor een breder publiek bekend te maken", aldus Wageman. De BankGiro Loterij koopt alvast 20.000 kaartjes op, waardoor een deel van het beoogde bezoekerstal al gegarandeerd is.

Van den Ende pleitte er in de Mandevillelezing voor dat de helft van het geld van het nieuwe cultuurfonds naar marketing zou gaan. Die eis stelt het Blockbusterfonds niet. "Het is wel de bedoeling dat een deel van het geld wordt ingezet om meer publiek te trekken" zegt Ryclef Rienstra, directeur van de VandenEnde Foundation. De BankGiro Loterij koopt toegangskaarten op voor loterijdeelnemers en werkt mee aan de marketing van de exposities.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden