Bedreigde imam preekt weer verder

Elforkani roept moslims op tot zelfkritiek

De steun van Nederlandse jongeren aan IS is het gevolg van interpretaties van de islam die al decennialang verkondigd worden. Moslims in Nederland en elders hebben die lang onweersproken gelaten en daarmee hebben ze het jihadisme 'zelf gecreëerd'. Dat zegt imam Yassin Elforkani vandaag in Trouw.

Zes weken lang kon Elforkani niet preken in de drie moskeeën (in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) waar hij regelmatig voorgaat. Bedreigingen uit extremistische hoek maakten dat dat niet veilig was. Op de vrijdag voor Kerst preekte hij voor het eerst weer. Zijn pleidooi voor zelfkritiek door moslims is er intussen niet minder dringend op geworden.

Trekken jihadistische jongeren naar Irak en Syrië omdat ze in Nederland geen goede vooruitzichten hebben op werk en inkomen? Die verklaring vindt Elforkani eenzijdig. Zij vertrekken óók, zegt hij, vanwege idealen die samenhangen met wijdverbreide islamitische theologische theorievorming. Daarin draait het om thema's als de wereldwijde heerschappij van de islam.

Die thema's zijn 'niet meer van deze tijd', zegt Elforkani. En zeker met betrekking tot de handelingen die erin bepleit worden zijn ze zelfs 'barbaars'. Maar toen deze theorieën in de jaren tachtig voor het eerst in Nederland verkondigd werden, keken veel moslims ervan weg. "Nu worden die idealen in de praktijk gebracht door jihadistische jongeren, en nu denken we: wat is hier aan de hand?"

Nederlandse moslims moeten onder ogen zien dat zij, door niet in het geweer te komen tegen die radicale denkbeelden, de steun voor het jihadisme zelf hebben laten ontstaan. "Het is belangrijk opnieuw scherp na te denken over ons geloof", zegt Elforkani. "We moeten er iets tegenover stellen." Hij bepleit een islamitische theologie rond waarden als rechtvaardigheid, vrijheid, solidariteit en barmhartigheid.

Elforkani (32) is behalve imam in drie grote moskeeën ook officieel woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid, waar ongeveer 85 procent van alle moskee-organisaties in Nederland bij is aangesloten

Hij verscheen de afgelopen tijd regelmatig in de media om zijn mening te geven over de radicale islam en jihadisme. Dat leverde hem, behalve bedreigingen, ook steun in moslimkringen op. "Ik geloof in de kracht van het debat", zegt hij. "En er ís debat, tien jaar geleden nog niet."

DE VERDIEPING 6|7

Moslims mogen niet langer wegkijken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden