Bedreigde boomkikker krijgt eigen reservaat bij Enschede

Wie aan boomkikkers denkt, denkt al gauw aan gifgroene exemplaren in tropische regenwouden. Maar ook in Nederland komen deze amfibieën voor. De luidruchtige, felgroene kikker heeft het hier wel steeds minder naar zijn zin. Reden voor Landschap Overijssel om een crowdfundingactie te starten om geld op te halen voor de aanleg van een boomkikkerreservaat in de buurt van Enschede. De eerste spa gaat morgen de grond in.

Boomkikkers zijn moeilijk te zien, ze worden daarom geteld aan de hand van de roepende mannetjes. "Ze roepen kek-kek-kek, een karakteristiek geluid", legt Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel uit. "Bij tellingen in Twente hoorden we vorig jaar maar 65 roepende mannetjes, en dit jaar zo'n 100. Dat zijn er te weinig. Voor een gezonde populatie zijn op zijn minst zo'n 250 mannetjes nodig."

Boomkikkers leven rondom kleine, ondiepe poelen met daaromheen houtwallen en braamstruiken. "Mede door de schaalvergroting van de landbouw komt dit type landschap veel minder voor", vertelt Zekhuis. "Daarnaast is er vanuit het Rijk en de provincie Overijssel minder geld beschikbaar voor soortenbehoud. Juist een bedreigde soort als de boomkikker die veel aandacht behoeft, dreigt daar de dupe van te worden. Reden voor ons om de crowdfundingactie op touw te zetten."

Het was een van de eerste geslaagde acties via het nieuwe platform Crowdfunding voor Natuur. Ruim 180 mensen investeerden gezamenlijk 7700 euro. De gemeente Enschede en Landschapsfonds Enschede verhoogden dit bedrag vervolgens samen met 5000 euro. Met dat geld wordt de komende maanden tussen het Aamsveen en Witteveen een geschikte kraamkamer voor boomkikkers aangelegd.

Zekhuis: "Een bijkomend voordeel van deze crowdfundingsactie is dat we de gemeente en provincie kunnen laten zien dat er draagvlak is voor het behoud van de soort. Bovendien geeft het ons de mogelijkheid om vrijwilligers te vinden die af en toe in het reservaat willen komen helpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden