Bedreigd om opmerking over Turken

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Schrijver Celal Altuntas is met de dood bedreigd. Hij zei vrijdag op Twitter, toen Spanje in de EK-wedstrijd tegen Turkije een tweede doelpunt scoorde, dat de Turken hun koffers kunnen pakken.

Op de facebookpagina DutchTurks werd daarop gezegd: 'We zullen jou in een koffer stoppen'. En op Twitter klonk het in het Turks: 'Jouw lijk wordt in het riool gevonden.'

Maandag deed Altuntas aangifte bij de politie, bevestigt een woordvoerder. Wat bij het onderzoek helpt, is dat een aantal dreigementen met naam en toenaam is geuit.

Altuntas streed als tiener voor de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK. In 1992 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij werd als maatschappelijk werker gespecialiseerd in eermoord. Vorig jaar kwam zijn boek 'Het is je zusje' uit. In opiniestukken en interviews laat hij zich regelmatig kritisch uit over president Erdogan en het deel van de Turkse gemeenschap in Nederland dat hem steunt.

Aan scheldpartijen en intimidatie is hij al gewend, zegt Altuntas, maar over de dreigementen maakt hij zich zorgen. De afgelopen dagen let hij extra op als hij naar buiten gaat. "Het is niet zomaar één persoon, hè?"

Altuntas hoopt dat er een heldere lijn wordt getrokken door de politiek en autoriteiten. "Ik mag niet denken en schrijven van ze. Dit is niet alleen tegen mij gericht, maar tegen het vrije woord in Nederland."

Het is niet de eerste keer dat Turks-Nederlandse politici en schrijvers worden bedreigd. Toen columniste Ebru Umar in Turkije werd vastgezet voor belediging van president Erdogan, is in haar Amsterdamse woning ingebroken en werd de muur besmeurd met het woord 'hoer'. En vanwege haar steun voor Umar kreeg het Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) ook bedreigingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden