Bedreigd door weg en Vinexwijk verdwijnen de kleine gehuchten

Frank van den Hoven houdt niet van voetballen, ook niet van postzegels verzamelen en al helemaal niet van macrameeën. "Mijn hobby is het inventariseren van plaatsen", legt de topograaf uit. Dus startte hij plaatsengids.nl, een website met informatie over alle Nederlandse steden, dorpen en buurtschappen. Omdat veel gehuchten blijken te verdwijnen, publiceerde de website deze week een 'Rode Lijst'.

Belangrijk, volgens Van den Hoven, om aandacht te genereren voor het probleem van verdwijnende gemeenschappen en om - "uit respect voor de kernen en hun inwoners" - de geschiedenis en de identiteit van de verdwijnende gehuchten te behouden.

Dorpen als Ruigoord, Onderdijk, en Durgerdam staan op de lijst. Ze liggen niet per definitie in krimpgebieden maar er is 'iets' met de plaatsjes aan de hand. Ze komen niet meer in de atlas voor, worden opgeslokt door naburige dorpen, of wegen snoepen langzaam steeds meer huizen weg.

Het Noord-Hollandse Kruisweg bijvoorbeeld, waar Van den Hoven gisteren de lijst presenteerde, wordt bedreigd door maar liefst dertien infrastructurele projecten. Onder meer een nieuwe Vinexwijk, de verbreding van de A12 en de ontwikkeling van een industrieterrein zetten de buurtgemeenschap van 120 inwoners aan alle kanten klem.

De Rode Lijst is slechts het begin van het omvangrijke project van Van den Hoven. Plaatsengids.nl moet hét naslagwerk worden voor iedereen die geïnteresseerd is in de topografie van Nederland.

Over de kleinste buurtschappen is in gespecialiseerde atlassen en op internet al lang informatie te vinden, maar nog niet allemaal op één plek, volgens de topograaf. Zelf duikt hij de archieven dus niet in. "Deze website wordt een soort Wikipedia", legt de onvermoeibare Van den Hoven uit.

Verder moet de website niet alleen topografische informatie geven, maar ook toeristische. Van negentiende-eeuwse kaarten tot linkjes naar vakantiehuizen.

Uiteindelijk droomt Van den Hoven van een omvangrijk naslagwerk. Het laatste 'Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden' stamt alweer uit 1850. Tijd voor herziening dus.

Voorlopig is de redactie echter bezig met alle plaatsen in Twente, de Veluwe en op Texel. Allemaal, "ook plaatsjes met maar één huis", aldus Van den Hoven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden