Reportage

Bedoeïenen racen met 65 kilometer per uur op kamelen door de Sinaï-woestijn

Bij dageraad maken de deelnemers zich klaar voor de race. (De race op de foto is niet de race in het verhaal).Beeld René Clement

Bedoeïenen in Egypte vertroetelen hun kamelen alsof het familieleden zijn. En in de winter gaan ze ermee racen.

Woestijnschepen, zo noemen de bedoeïenen in de Sinaï hun kamelen. Ze vergezellen de stammen al eeuwen op tochten door de woestijn. Hun harde huid beschermt de dieren tegen heet zand en ze overleven meer dan een week zonder water en zelfs maanden zonder voedsel.

In de winter, tussen december en april, organiseren stammen kamelenraces. “Dan zijn de mannetjeskamelen het sterkst”, zegt Youssuf Barakat, de kleinzoon van de sheikh van de Alegatstam. “De races houden we al jaren. Zo ontdekken we hoe goed onze kamelen zijn.”

Vanuit jeeps worden de dieren en hun jockeys aangemoedigd.Beeld René Clement

Barakat organiseerde vorige maand een kamelenrace in zijn gebied Serabit el-Khadem, in het westen van de Sinaï. Daar rennen tot wel honderd kamelen mee. Hoe ver ze gaan, is afhankelijk van hun gewicht. “De kamelen van 800 kilo zijn sterk, die komt het verst. Die rennen wel 10 kilometer lang”, zegt Barakat. Op topsnelheid rennen ze 65 kilometer per uur.

Vanuit jeeps moedigen toeschouwers de jonge, en dus lichte jockeys aan die de kamelen besturen. De foto’s op deze pagina’s zijn gemaakt tijdens een kamelenrace tussen de Muzeina en Tarabin stammen in de Zalaga-vallei. De winnaar daarvan was negen jaar oud.

Documentaire

Egyptenaar Mohannad Abdelgawad reisde voor zijn documentaire over oorspronkelijke bewoners naar de race in de Sinaï. Het gebied, dat in handen is van 24 stammen, heeft een compleet andere cultuur en geschiedenis dan de rest van Egypte. Egyptenaren reizen er niet vaak heen en Abdelgawad leerde dus veel tijdens zijn bezoek aan de race. “Het is voor hen een traditie”, vertelt hij. “De nacht voor de race komen de mannen samen. Ze barbecueën samen, doneren geld voor de prijs en slapen dan in de woestijn.”

De avond voor de grote dag.Beeld René Clement

De volgende ochtend racen de kamelen en mag de winnaar meedoen aan een internationale kamelenrace in het toeristenoord Sharm el-Sheikh, later deze maand. “Dat is de koning onder de kamelenraces”, zegt hij. “Daar strijden de duurste racekamelen uit de Golflanden.”

Toeristen

Hoewel de races in de rest van de Sinaï zijn bedoeld voor de stammen, hopen bedoeïenen als Youssuf Barakat ook naar hun afgelegen plekken toeristen te trekken. “Er kwamen er dit jaar nog niet veel naar mijn race, maar al meer dan vorig jaar.”

Een jonge winnaar.Beeld René Clement

Oorspronkelijk verdienden stammen hun brood met het begeleiden van reizigers met kamelen door de woestijn, met name naar het Grieks-orthodoxe Katharinaklooster in de provincie. Nog steeds worden de kamelen gebruikt om toeristen door de woestijn te vervoeren. Maar sinds Egypte militaire operaties uitvoerde tegen terrorisme in Noord-Sinaï gold er een negatief reisadvies. En dus bleven de toeristen weg. Veel bedoeïenen moesten daardoor hun kamelen verkopen.

Vorige week heeft Nederland het gebied weer veilig verklaard.

“Kamelen zijn heel belangrijk voor bedoeïenen”, zegt Barakat. Een kameel kan zo’n veertig jaar oud worden en blijft dus lang bij een familie. Elk dier heeft een eigen persoonlijkheid. Een kameel zou zijn zieke eigenaar uit eigen beweging naar huis brengen, zeggen de bedoeïenen, en een vrouwtjeskameel laat haar baas nooit alleen achter in de woestijn. Zelfs niet als de eigenaar daar sterft. Ata Allah, noemen ze de kamelen liefkozend, geschenk van God.

Lees ook:

Egypte verhuist stapels sarcofagen en dodenmaskers Caïro uit

Toeristen hoeven straks niet meer door de verkeersgekte van Caïro om het dodenmasker van Toetanchamon te zien. Er komt een nieuw museum, vlakbij de piramides.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden