Bedenkelijk gedweep met volautomatische geweren

REMKE DE LANGE

Independence Day: Resurgence

Regie: Roland Emmerich

Met Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Charlotte Gainsbourg

***

In 1996 maakte de van oorsprong Duitse filmmaker Roland Emmerich een zomerblockbuster die, onverwacht, de grootste hit van het jaar werd: 'Independence Day'. Een lekker bombastische, goedgemaakte B-film waarin de wereld bedreigd werd door buitenaardse wezens, en gered door een handvol schalkse Amerikanen die de betekenis van de titel eer aandeden: op 4 juli wordt immers de afscheiding van moedernatie Engeland, in 1776, gevierd.

Precies twintig jaar later is het volgens Emmerich tijd voor wat hij zelf graag de 'voortzetting' noemt. Leuk voor de fans (en dat zijn er velen), verrassend wat betreft timing. De vorige film werd uitgebracht in het tijdperk van de internetbubbel en de optimisme-economie onder Bill Clinton, die een zekere hoogmoed in de hand werkten. Emmerich maakte in die jaren films waarin het ene na het andere nationale symbool vrolijk aan flarden ging: in Independence Day vloog het Witte Huis de lucht in, in 'Godzilla' (1998) ging de Brooklyn Bridge eraan en in 'The Day After Tomorrow' (2004) raakte de hele Amerikaanse oostkust bedolven onder ijs (veelzeggend stak de hand van het Vrijheidsbeeld boven de bevroren massa uit). De tijden zijn veranderd: politieke en economische crises in de buitenwereld maken rampspoed in de bioscoop net wat minder leuk. Dat zie je terug in 'ID: Resurgence'.

In deze tweede film blikt de mensheid terug op twee decennia van vrede waarin alien-technologie slim is geïntegreerd in het dagelijks bestaan. Maar de aliens slaan opnieuw toe. Emmerich stort zich met imposante visuele bravoure op een postapocalyptisch universum waarin oude bekenden (Bill Pullman als de voormalige president die met een simpel 'let's do it' de tegenaanval inzet) opduiken naast jonge gezichten. Het levert een mooie mix op van nostalgie en up-to-date technologie. Maar wat betreft humor en verbeeldingskracht haalt de film het niet bij z'n voorganger. De cowboyretoriek van destijds is veranderd in een stroom van ernstig gejaag en geschiet (en bedenkelijk gedweep met volautomatische geweren) net zolang totdat het klusje weer is geklaard.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden