Beden voor en tegen nakende kerkenfusie

AMSTERDAM - De vleugelspelers in de Nederlandse hervormde kerk roeren zich dezer dagen, met het oog op de nakende kerkenfusie van gereformeerden, lutheranen en gereformeerden. De rechtervleugel is bezorgd, de linker ook, maar om uiteenlopende redenen. Beide deden dezer dagen een oproep uitgaan: een laatste waarschuwing en een aansporing.

De Gereformeerde Bond, groot, sterk en erg kerktrouw, is al twee decennia gekant tegen de fusie die volgende week vrijdag zijn beslag moet krijgen. Het hoofdbestuur van de Bond waarschuwt in het Bondsperiodiek De Waarheidsvriend 'nog eenmaal'.

De beoogde eenwording van de twee calvinstische kerken en de ene lutherse kerk zal volgens de orthodox-hervormden 'gepaard gaan met diepe scheuren in gemeenten en gezinnen'.

De Protestantse kerk in Nederland is voor de bezwaarde hervormden geen echte opvolger van de 'planting Gods' (de hervormde kerk), maar een breuk in de geschiedenis. De hervormd-gereformeerde traditie wordt in de nieuwe fusiekerk vermengd met lutherse elementen. Fuseren is 'ondeugdelijk', aldus de Bonders.

Ze begrijpen dat te elfder ure afblazen van de operatie voor velen die nu al Samen-op-Weg onbegrijpelijk zou zijn en een 'teleursteling' zou betekenen, maar ze geven toch ter overweging om nu nog nee te zeggen met de vraag: ,,Is de tol van doorgaan niet nóg groter?''

Eenwording leidt, vreest het hoofdbestuur van de Bond, 'tot ernstig verlies'.

De kans op breuken en scheuren is niet denkbeeldig, nu verschillende kerken en gemeenten al hebben aangegeven niet alleen nee te zullen zeggen tegen het 'fusiebesluit' op 12 december, maar er ook aan vast te gaan houden als puntje bij paaltje komt.

In de Nederlandse kerkgeschiedenis hebben kerkverenigingen dat vaker veroorzaakt: eenwording leidt tot vermenigvuldiging.

De linkervleugel van de hervormde kerk, de vereniging van vrijzinnigen, riep gisteren de synodes (landelijke besturen) van de Sow-kerken juist op, door te zetten. De vrijzinnigen zien de door orthodoxen zo verafschuwde 'veelkleurige kerk' wél zitten. Ze verwachten dat de PKN als plurale kerk 'uitstraling' krijgt.

,,We zijn niet door Jezus samengeroepen rond zijn dis, om het fijn met elkaar eens te zijn, maar om de vonken ervan af te laten spatten in het debat over het geheim van het Koninkrijk. God verhoede dat we het met elkaar eens worden in de kerk. Waar tegenspraak verstomt, horen wij ten slotte alleen nog maar ons zelf.''

Nog steeds is niet zeker of de drie synoden die vrijdag over hun opheffing en de vorming van de PKN moeten beslissen, de vereiste meerderheden halen. De beden voor en tegen Sow vliegen inmiddels over internet. Verschillende predikanten hebben aangekondigd de fusie morgen in de kerkdienst te noemen. Sommigen bidden dat de HEERE op het laatste moment de fusie verhoedt, anderen dat de twijfelaars alsnog over de streep getrokken worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden