Bedelaars tijdens Kerst uit Parijs' straatbeeld geweerd

Een vrouw bedelt op straat in Parijs. © afp Beeld
Een vrouw bedelt op straat in Parijs. © afp

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verordening doen uitgaan om zwervers tijdens de kerstdagen te weren uit de drukste en meest toeristische delen van Parijs. De Parijse burgemeester is tegen.

Redactie

De politie moet hard optreden tegen bedelaars die tijdens de kerstdagen in de drukste straten van Parijs om geld vragen, zo staat in de verordening van het ministerie.

De minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant, meldt dat bedelaars worden gestraft met boetes en gevangenisstraf als zij bedelen bij toeristen en mensen die kerstinkopen doen.

Guéant zei dat de verordeningen onderdeel vormen van de strijd tegen de 'Roemeense misdaad'. Eén op de zes rechtszaken in Parijs dient tegen Roemenen, in de helft van de gevallen gaat het om minderjarige daders. De 300 misdaden die in de afgelopen drie maanden werden geregistreerd op de Champs Elysées werden bijna allemaal gepleegd door Roemenen. Guéant noemde de Roemeense netwerken van georganiseerde misdaad daarnaast 'bijzonder wreed'.

Voor de Champs Elysées, de meest bekende straat van Parijs, bestond het verbod op bedelen al voor de maanden september tot januari, later werd dit verlengd tot komende zomer. Nu zijn daar voor de feestdagen nog de straten rond het warenhuis Galeries Lafayette bijgekomen. Ook in de Tuilerieën, de tuinen van het Louvre, en rond het Louvre zelf worden bedelaars beboet of opgepakt. Guéant heeft hiervoor de hulp ingeroepen van 33 agenten uit Roemenië.

De socialistische burgemeester van Parijs en meest populaire politicus van Frankrijk, Bertrand Delanoe, is tegen de maatregelen. Hij noemde het een pr-stunt, enkel bedoeld om 'een bepaald deel van de bevolking te stigmatiseren'. Volgens Delanoe is het in deze tijd van crisis, waarin de staat niet aan haar verplichtingen kan voldoen als het gaat om het bieden van noodopvang of huisvesting, niet geoorloofd om repressieve maatregelen te gebruiken tegen bedelaars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden