Beaujolais Primeur krijgt concurrentie van gebottelde groene bananen

Importeurs Baarsma, Gorredijk (0513-462645) Fransesco Cristofoli, Zoetermeer (079-3616959) De Gouden Ton, Den Haag (070-3469216) Kwast Wijnkopers, Nieuw-Vennep (0252-686741) Cees van Noord, Utrecht (030-2315462) Oud Wijnkopers & Hustinx, Haarlem (023-5319111) Sauter Wijnen, Maastricht (043-3637799) Verbunt, Tilburg (013-5443500)

Dan moet hij wel de nodige kracht hebben, en dat valt dit jaar niet tegen. De septembermaand gaf nog wat weldadige zonnestralen, die door goede boeren vakkundig in de fles zijn gevangen.

Enige storende element waren de hoge opbrengsten, die leidden tot lichtere en dunnere wijnen. In sommige wijngaarden moesten vanwege overproductie zelfs druiven blijven hangen. Overproductie leidt niet alleen tot dunnere, maar ook tot onrijpere, wat zuurdere wijnen. Deze zijn dan ook in meerdere flessen aan te treffen, zelfs tot in aanlokkelijk uitziende magnums toe.

Maar goede Beaujolais Primeur is dit jaar aromatisch en prettig, zonder de vervelende zuren die in andere jaren nog wel eens worden waargenomen. De kans zo'n goede wijn te treffen, neemt bovendien toe nu grootwinkelbedrijven - Hema, Albert Heijn - het accent leggen op kwaliteit in plaats van de laagste prijs.

Vorig jaar is de Italiaanse novello, mede door de anti-Franse boycot, aardig opgerukt. Voortbouwend op dit succes zien we niet alleen steeds meer novello, maar ook primeurwijnen uit andere landen, zoals Spanje en zelfs Portugal. Deze grotere keuze maakt het alleen maar interessanter, hoewel niet elke druif geschikt is voor de verwerking tot primeur.

De Spaanse tempranillo bijvoorbeeld heeft veel zuurstof nodig. Krijgt hij dat niet genoeg, dan wordt de wijn apart, een beetje stallig. Reductief, zeggen we in vaktermen. Enkele novello's uit Piemonte leken op gebottelde groene bananen. Niet lekker.

De veelheid aan wijnen maakt dat je bij het kopen niet altijd precies weet wat je in het glas kan verwachten. Sommige wijnen zijn heel lieflijk en zacht, zoals de Beaujolais Primeur zelf, andere zeer vol en soms zelfs heel stevig. Uiteraard blijft het een kwestie van smaak wat je lekker vindt.

Al wikkend en wegend ben ik tot een top tien van primeurwijnen gekomen, waarbij ik me er van bewust ben dat er soms appels met peren zijn vergeleken. Als de wijn een afwijkend karakter heeft, niet dat van een 'lieve' Beaujolais Primeur, dan is dat in de beschrijving vermeld.

1. Domaine Trénel & Fils, Beaujolais-Villages De Gouden Ton, ¿ 13,95

Een compromisloze keuze voor kwaliteit, de zwoele nazomer in het glas: romig en sappig, heel aangenaam fruit, heerlijk in balans, gewoon een lekker glas - en bovendien echt Beaujolais Primeur.

2. Ca'vit, Novello Fiori d'Inverno, Atesino Christofoli, ¿ 10,95

Aromatisch en zacht, bloemetjes, viooltjes, frambozen, met een goede smaak, sappig, levendig zuur, met voldoende sap en rondheid, vrij krachtig; lekker.

3. Joseph Drouhin, Beaujolais-Villages Oud/Hustinx, ¿ 13,50

Krachtig, echt 'wijn', mondvullend, met kersen, bramen, frambozen, even wat bitter, zuren, weerstand, maar dat maakt het spannend. Ook de 'gewone' Drouhin is goed: iets lichter, maar toch vol en aromatisch, het fruit is in orde, er is wat stevigheid en een prettig bitter (Gall & Gall, ¿ 12,95).

4. Domaine Sables d'Or, Olivier Ravier, Beaujolais Sauter Wijnen, ¿ 12,50

Lekker sappig, kersen en frambozen, wel veel stevigheid, een wijn met spanning en veel frisheid en lengte; prima.

5. Zenato, Bardolino Novello Verbunt, ¿ 9,95

Lijkt op een Beaujolais: open, lekker fruit, kersen en bananen, mooi sap en frisheid, niet te zuur, goed in balans, redelijk vol, met niet teveel tannines.

6. Domaine des Duc, Beaujolais-Villages Cees van Noord, ¿ 14,-

Veel rijp fruit, exotisch en lekker spetterend in de geur, met een smaak waarin de frisse fruittonen de overhand hebben.

7. Château de Corcelles, Beaujolais-Villages Kwast, ¿ 13,95

Vrij krachtige primeur, goed sap, fruit, frisheid, een aardige lengte, room, frisse zuren en een bitter na.

8. Cotes du Rhone Primeur, Selectie Cas Spijkers Albert Heijn, ¿ 5,95

Albert Heijn komt met een selectie van de alomtegenwoordige Cas Spijkers: een kruidige geur, wat stevigheid, een bitter, meer ruggengraat en meer diepte dan een beaujolais; leuk, zeker voor de prijs. Ook de Beaujolais 'Cas Spijkers' is prettig: geurig en lichtvoetig, bloemetjes en frambozen, fris, geen vervelende zuren, open; niet te zwaar (Albert Heijn, ¿ 6,95).

9. Bodegas Fariña, Toro Primero Gall & Gall, ¿ 6,95

Diep en krachtig, even wat gebrande, warme trekjes in de geur, met veel pruimen, vijgen, cassis, heel zwoel en krachtig, met wat zuur en bitter, veel smaakstof; voor wie van smaakrijk houdt.

10. Celliers de Belleville, Beaujolais-Villages Baarsma ¿ 5,95.

Handige halve liter, met een levendige, friszure, lichtvoetige primeur, open, met de nodige kracht en een vieve afdronk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden