Beatrix zaterdag op een na oudste staatshoofd

DEN HAAG (ANP) - Koningin Beatrix is zaterdag, op haar 71ste verjaardag, het op een na oudste staatshoofd dat Nederland ooit heeft gehad. Alleen koning Willem III zat op een hogere leeftijd op de troon. Hij stierf als regerend vorst in het jaar van zijn 73e geboortedag.

ANP

Ook geen stadhouder was op de leeftijd van Beatrix nog in functie.

Koning Willem I deed afstand in 1840, het jaar waarin hij zijn 68e verjaardag vierde. Willem II stierf als regerend vorst in 1849, het jaar waarin hij 57 zou worden. Koningin Wilhelmina was 68 toen ze in 1948 aftrad, nadat ze vijftig jaar eerder als 18-jarige was ingehuldigd. Officieel was ze toen al acht jaar koningin.

Koningin Juliana was 70 toen ze, op de 42e verjaardag van haar dochter en opvolgster Beatrix, in 1980 bekendmaakte dat ze er ermee ging stoppen omdat 'haar krachten gingen afnemen'. Op haar 71e, drie maanden later, tekende ze de Acte van Abdicatie en was Beatrix koningin. Van afnemende krachten lijkt bij haar amper een spoor. De nog volop actieve koningin is een lichtend voorbeeld als het om het veelbesproken doorwerken door ouderen gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden