Beatrix verdwijnt stilletjes uit de Nederlandse beurs

Tien jaar na de invoering van de euro staat de afbeelding van koningin Beatrix nog op ruim een derde van de munten in Nederlandse portemonnees.

Sjaak van de Groep

Een muntje van 50 eurocent met de Brandenburger Tor erop, een euro met de afbeelding van de Belgische koning Albert ll of een geldstuk van twintig eurocent met de Franse zaaister: tien jaar na de invoering van de euro verdringen ze meer en meer de Nederlandse munten met de afbeelding van koningin Beatrix erop.

Wiskundigen voorspelden in 2002 dat Nederlanders anderhalf jaar na invoering van de euro net zo veel buitenlandse, als vaderlandse munten in de beurs zouden hebben. Ze hadden het mis. Een groep vrijwilligers houdt al zeven jaar de eurodiffusie in Nederland in de gaten. Diffusie is de term die wordt gebruikt voor de vermenging van muntstukken uit de verschillende eurolanden.

Volgens cijfers van het ’eurodiffusieteam’ kwam de kentering pas in 2005. In dat jaar was de verhouding grosso modo vijftig om vijftig. In 2002 daalde het percentage munten van Nederlandse makelij van 90 naar 75 procent. In 2003 en 2004 zakte het jaarlijks met 10 procent tot respectievelijk 65 en 55 procent.

De cijfers laten in de laatste maanden van 2005 een ommekeer zien: koningin Beatrix heeft niet meer de overhand in de geldbuidel, het percentage munten met haar afbeelding neemt af tot 45 procent in 2006 tot ongeveer 39,5 procent nu. De munten van onze oostelijke buren zijn de grootste ’bedreiging’. Het percentage Duitse munten schommelt tussen de 20 en 25 procent, gevolgd door België (13,2 procent) en Frankrijk (8,7 procent).

Dat Nederland niet overspoeld is door Duitse euro’s is opmerkelijk, want op 35 procent van de in totaal 64,9 miljard geslagen euromunten uit de beginperiode, staat de Brandenburger Tor, de Duitse adelaar of het eikenblad. Volgens Hans de Rijk van eurodiffusie.nl ’reizen’ sommige munten sneller dan andere. „Munten van één en twee euro worden eerder uitgegeven en verspreiden zich sneller dan de eurocenten.”

De bankbiljetten traceren op land van herkomst is een stuk lastiger. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) staat de letter op het bankbiljet wel voor het land, maar staat niet vast dat het briefje ook daadwerkelijk daar is geproduceerd. „Landen specialiseren zich in het drukken van bepaalde biljetten. Het kan dus voorkomen dat een Nederlands briefje van tien euro is gedrukt in Spanje.”

De kans op een munt in de portemonnee met een afbeelding van Mozart (Oostenrijk) of een twee-euromunt met bloem en vrucht van de kruipbraam (Finland) is gezien de cijfers klein, maar voor de fanatieke eurospaarders is er hoop. Op internet is een twee-euromunt uit San Marino te bestellen voor ’slechts’ 109,50 euro. Een munt uit Vaticaanstad met opdruk van de Wereld Jongeren Dagen in Keulen kost 82,50 euro.

Gisteren is er een nieuwe euromunt toegevoegd aan het arsenaal. Slowakije verruilde bij de jaarwisseling de kroon voor de euro. Daarmee is het voormalige Oostblokland het zestiende EU-land met de Europese eenheidsmunt. 329 miljoen inwoners van de Europese Unie gebruiken nu de euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden