Beatrix: Turkije voor velen een voorbeeld

Koningin Beatrix, president Gül en mevrouw Gül poseren voor de officiele foto in de Burgemeesterkamer in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Beeld anp
Koningin Beatrix, president Gül en mevrouw Gül poseren voor de officiele foto in de Burgemeesterkamer in het Koninklijk Paleis Amsterdam.Beeld anp

Koningin Beatrix roemde gisteravond 'het grootse verleden' en de belangrijke rol die Turkije momenteel speelt in de regio en de wereld. 'Uw land is een stabiele factor in een roerig gebied waarin alom bestaande machten en verhoudingen worden aangevochten', zei de vorstin tegen president Abdullah Gül van Turkije. 'Voor velen is uw land een inspiratie en een voorbeeld.'

Beatrix hield haar toespraak tijdens het staatsbanket dat zij in het Koninklijk Paleis in Amsterdam aanbood aan Gül. De Turkse president begon gisterochtend aan zijn driedaagse staatsbezoek aan Nederland.

Het bezoek staat in het teken van de 400ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Beatrix memoreerde die eeuwenoude band. 'Het is opmerkelijk dat in de 400 jaar die achter ons liggen, een periode waarin ons werelddeel zich uitputte in gewapende conflicten, de relaties tussen onze beide landen altijd vreedzaam zijn geweest.'

Eerder op de dag noemde minister Maxime Verhagen van Economische Zaken al het enorme potentieel dat hij ziet in Turkije als handelspartner. Verhagen wees er op dat de handel van Turkije de laatste jaren flink is toegenomen.

Wilders
Kritiek op het staatsbezoek kwam de afgelopen dagen van PVV-leider Geert Wilders. Hij twitterde voorafgaand aan het staatsbezoek: 'Turkse humor: christen-pester, koerden-mepper, hamas-vriend en islamist Gül klaagt over tolerantie.' Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde in reactie de uitspraken van Wilders over de Turkse president 'weinig fraai en weinig gastvrij'.

Het bezoek begon dinsdagochtend in Amsterdam, waar honderden belangstellenden naar de Dam kwamen waar de koningin Gül verwelkomde. Na de welkomstceremonie legde de Turkse president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Minister-president Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woonden de kranslegging bij.

Gül opende even later in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Kamer van de Levantse Handel. Later op de middag volgde een ontmoeting met Turkse en Nederlandse ondernemers.

Diplomatieke relatie
De Turkse president en zijn echtgenote Hayrünissa bezoeken ons land, omdat Nederland en Turkije 400 jaar geleden een diplomatieke relatie zijn aangegaan. Het staatsbezoek gaat woensdag verder met bezoeken aan Amsterdam en Den Haag. Donderdag bezoekt de delegatie nog de Floriade in Venlo en eindigt het staatsbezoek in Maastricht.

In zowel Amsterdam als Maastricht zijn tijdens het staatsbezoek noodverordeningen afgekondigd. Hierdoor zijn er onder meer toegangsverboden rondom de gebieden in de steden die koningin Beatrix en Gül bezoeken. Ook is een voor vandaag geplande demonstratie van Armeense, Turkse, Koerdische en Assyrische organisaties op Het Plein in Den Haag verboden. Demonstreren op het Malieveld is woensdag wel toegestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden